Sisustussuunnittelija Paula Valta heittää kuvassa valkoista tyynyjä ja kertoo, miten valitset kotiisi sopivat tekstiilit.

Blogisarja: Näin suunnittelet kodin – tekstiilit

07.10.2023

Tekstiilit, nuo sisustuksen pehmentäjät! Ne ovat kuin kodin sielu ja sydän, ja niiden valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä sisustussuunnittelussa. Ne tuovat lämpöä, väriä ja persoonallisuutta tilaan, joka muuten saattaisi jäädä kylmäksi ja elottomaksi. Tekstiilisuunnittelun merkitys on suuri, sillä oikein valitut tekstiilit voivat muuttaa koko kodin ilmeen. Helposti ajatellaan, että täytyy uusia huonekaluja, maalata seiniä ja vaihtaa tapetteja, jotta kotiin saadaan uutta ilmettä ja ei kiinnitetä lainkaan huomiota siihen, millaiset tekstiilit tilassa on. Jos koti ei oikeasti kaipaa remonttia, mutta mieli halajaa jotain uutta, suosittelen kääntämään katseen kohti kodin tekstiilejä. Voisiko kotiin kuitenkin saada helpommin uutta ilmettä, vaihtamalla vanhat ja virttyneet matot ja verhot? Syvennytään tässä kirjoituksessa siihen, miten tekstiilit vaikuttavat sisustukseen ja mitä asioita tulisi ottaa huomioon niitä valitessa. Hyppää siis mukaan tekstiilien kiehtovaan maailmaan!

Kuten ehkä saatoit jo huomata, ovat tekstiilit todella lähellä omaa sydäntäni. Olen aina pitänyt tekstiileistä ja lukion jälkeen hakeuduin ammattikorkeakouluun muotoilun linjalle, painotuksena sisustustekstiilisuunnittelu. Ajatuksena oli, että minusta tulisi isona tekstiilisuunnittelija. Koulutuksen aikana syttyi rakkaus myös tätä sisustussuunnittelua kohtaan, josta sitten tulikin minulle ammatti. Mutta onneksi tekstiilien kanssa saa olla tekemisissä vieläkin.

Tuossa alussa mainitsin, on tekstiilien merkitys sisustuksessa valtava. Niiden avulla voidaan samat huonekalut saada näyttämään aivan erilaisilta ja luoda tilaan täysin toisenlainen tunnelma. Käytän itse tätä kikkaa paljon stailaustöissäni, joissa minulla kiertää samat kalusteet kohteesta toiseen, mutta muutan ja päivitän niiden ilmettä vaihtamalla erilaisia tekstiilejä. Ja välillä idea koko stailauksen tai sisustussuunnitelman värimaailmaan saattaa lähteä jostain ihanasta tekstiilistä, joka tilaan halutaan tuoda. Mutta miten lähteä valitsemaan sopivat tekstiilit omaan kotiin?

 

 

Tekstiilien valitseminen

Kun suunnittelen omaan tai asiakkaani kotiin tekstiilejä, lähden ihan ensin miettimään käytännöllisyyttä ja värimaailmaa. Millaisia ominaisuuksia tekstiileillä pitää olla, jotta ne olisivat kotiin sopivat? Helposti puhdistettavia, vesipestäviä, imuroitavia, pimentäviä… ja tietenkin täytyy miettiä, mitä kaikkia tekstiilejä kotiin tarvitaan. Aina ei tule edes ajatelleeksi, miten paljon erilaisia tekstiilejä onkaan olemassa. Yleisimpiä kodeissa on tietenkin verhot, matot ja sisustustyynyt sekä petivaatteet ja pyyhkeet. Mutta lisäksi on erilaiset viltit, seinävaatteet ja lampunvarjostimet. Ja toki myös kalusteissa on tekstiilipintoja, esimerkiksi sohvassa ja nojatuoleissa kangas on hyvin merkittävä osa kalustetta. Miten sitten aloittaa näiden valitseminen?

 

Aloita valitusta värimaailmasta

Kaikki lähtee tietenkin taas siitä, millaista tunnelmaa kotiisi ollaan hakemassa. Haluatko, että kokonaisuus on hillitty ja hallittu, vai haluatko säväyttää valitsemalla vähän villimpiä tekstiilejä? Olet ehkä tehnyt neuvojeni mukaan kodistasi tyylimääritelmän ja valinnut sinne sävymaailman? Palaa suunnitelmasi pariin ja mieti, millaiset tekstiilit tukisivat tätä suunnitelmaasi. Jos kotisi ilme on hillitty ja hallittu, on suosiossasi todennäköisesti luonnollisen väriset tekstiilit; harmaat, ruskeat ja beiget sekä luonnonvalkoinen. Koska värit ovat hillittyjä, kannattaa sinun miettiä, saisitko valittua tekstiileihin jonkinlaisia tekstuureja ja mahdollisesti kuvioita? Näin saat tuotua niihin lisää luonnetta, eikä kokonaisuudesta tule tylsä. Jos taas haluat vähän villitellä valitset todennäköisesti jotain väriä. Miten poimia sitten ne omaan kotiin sopivat värit? Jos kodissasi on hyvin neutraalit pintamateriaalit, voit periaatteessa valita mitä värejä vain. Ehkä valitset jonkun lempivärisi tai värin, joka tuo sinulle hyvänmielen? Tekstiilit voi valita myös esimerkiksi tapettipintaan sopivaksi. Löytäisitkö tapetista sopivat sävyt myös tekstiileihin?

 

Neutraalisti sisustettu makuuhuone kutsuu lepäämään

Valitsemalla värikkäitä tekstiilejä, saat vaaleaankin kotiin väriä. Kuvassa vaaleaan makuuhuoneeseen on pedattu vaaleat petivaatteet ja vaalenpunainen päiväpeitto sekä tyynyjä. Ikkunassa on vaalenpunaiset verhot.

 

Kokeile myös rohkeasti erilaisia väriyhdistelmiä! Voit valita samasta väristä useita sävyjä tai kokeile rohkeasti vastavärejä. Lisäämällä esimerkiksi punaisen kaveriksi vihreää, saat korostettua molempia värejä. Tai yhdistämällä oranssia ja sinistä, saat aika säväyttävän kokonaisuuden. Lisäksi pastelliväreillä saat tuotua keveyttä ja pehmeyttä sekä raikkautta, kun tummat värit taas luovat tunnelmaa.

 

”Kokeile rohkeasti erilaisia väri yhdistelmiä. Vastaväreillä saat luotua mielenkiintoa ja korostettua värejä. Pastellisävyt taas tuovat keveyttä ja raikkautta, kun tummemmat sävyt luovat tunnelmaa.”

 

Kuvan sänkyyn on pedattu konjakinruskeita, poltetun oransseja ja salvianvihreitä tyynyjä.

 

Älä unohda kuvioita

Kuviot ovat tekstiilipinnoissa yleisiä ja ne tuovatkin, varsinkin yksivärisiin tekstiilipintoihin, mielenkiintoa. Kuviot voivat olla esimerkiksi painettuja tai tekstiilipintaan kudottuja. Ne voivat olla abstrakteja tai esittäviä, ja niiden avulla voi tuoda esiin omaa persoonallisuuttaan. Kuviot voivat myös toimia tilanjakajina avoimissa tiloissa, erottaen esimerkiksi ruokailu- ja oleskelualueet toisistaan. Geometriset kuviot, kuten raidat tai ruudut, tuovat ryhtiä ja järjestystä, kun taas orgaaniset muodot, kuten kukat ja lehdet, lisäävät pehmeyttä ja luonnollisuutta. Kuviot voivat olla myös kulttuurisesti merkityksellisiä, kuten etniset tai kansalliset kuviot, jotka tuovat globaalia tunnelmaa kotiin. On myös hyvä huomioida, että suuret ja näyttävät kuviot saattavat tehdä tilasta pienemmän näköisen, kun taas pienet ja hienovaraiset kuviot voivat avartaa tilaa. Tämä ei aina toki ole näin yksiselitteistä, vaan riippuu monestakin seikasta ja kokonaisuudesta.

 

Olohuone sisustettu ruskealla mokkanahkasohvalla, paimentolaismatolla ja mustalla sohvapöydällä.

 

Materiaalin merkitys

Materiaali on yksi tärkeimmistä tekijöistä tekstiilien valinnassa. Eri materiaaleilla on erilaiset ominaisuudet ja toiset soveltuvat paremmin esimerkiksi kulutusta vaativiin kohteisiin, kuten mattoihin ja osa materiaaleista soveltuu taas ei niin paljon kulutusta kestäviin kohteisiin, kuten verhoihin. Materiaalien ominaisuudet tuovat tekstiileihin myös ilmettä; luonnonkuidut kuten pellava ja puuvilla ovat yleensä mattapintaisia, kun taas keinokuidut ovat yleensä kiiltävämpiä. Poikkeuksia on toki näissäkin, esimerkiksi silkki, joka on luonnonkuitu, on luonnostaan kiiltävää tai ”hohtavaa” ja niillä saakin tuotua ylellistä tunnelmaa tilaan kuin tilaan. Materiaalin valinta vaikuttaa myös tekstiilien huoltoon, joten kannattaa miettiä, millaisia ominaisuuksia arvostaa. Tässä pieni tietoisku erilaisista materiaaleista ja niiden ominaisuuksista. Muitakin materiaaleja on olemassa, mutta tässä listaa yleisimmistä.

 

 

 

Puuvilla

  • Käyttökohteet: Verhot, matot, sisustustyynyt, petivaatteet, pyyhkeet
  • Ominaisuudet: Hengittävä, pehmeä, kestävä, helppohoitoinen
  • Plussat: Hengittävä, pehmeä, kestävä, helppohoitoinen, ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja saatavilla (luomupuuvilla)
  • Miinukset: Kutistuu helposti, ei ole vedenkestävä, voi haalistua auringossa
  • Huomioitavaa: Suositellaan pesemään kylmässä vedessä kutistumisen estämiseksi, mutta puuvilla ei puhdistu matalissa lämpötiloissa. Tämä johtuu puuvillakuidun rakenteesta. Puuvilla materiaalina kestää korkeita lämpötiloja, mutta tuotteeseen tehdyt värjäykset, painatukset tai kudotut kuviot eivät välttämättä kestä.

 

Pellava

  • Käyttökohteet: Verhot, sisustustyynyt, petivaatteet, pöytäliinat
  • Ominaisuudet: Erittäin hengittävä, luonnollinen, kestävä
  • Plussat: Erittäin hengittävä, luonnollinen, kestävä, ympäristöystävällinen
  • Miinukset: Ryppyilee helposti, kalliimpi kuin muut materiaalit
  • Huomioitavaa: Parantuu käytössä, eli pehmenee ja kestää paremmin ajan myötä. Pellavakuitu ei kuitenkaan kestä tiukkoja taitoksia, koska se katkeilee helposti. Tämän vuoksi pellavatuotteet, jotka ovat pitkiä aikoja säilytyksessä, kuten pöytäliinat, pitäisi rullata, ei taittaa.

 

Villa

  • Käyttökohteet: Matot, sisustustyynyt, viltit
  • Ominaisuudet: Lämmin, hengittävä, luonnollinen ja luonnostaan likaa hylkivä.
  • Plussat: Lämmin, hengittävä, luonnollinen, itsepuhdistuva
  • Miinukset: Kutittaa joitain ihmisiä, voi huopua pesussa, kallis
  • Huomioitavaa: Vaatii erityisen villapesuohjelman tai käsinpesun, koska villa kutistuu helposti.

 

Polyesteri

  • Käyttökohteet: Verhot, matot, sisustustyynyt, petivaatteet ja erilaiset täytteet, esimerkiksi tyynyissä ja peitoissa
  • Ominaisuudet: Kestävä, helppohoitoinen, ei rypisty helposti, helppo värjätä
  • Plussat: Kestävä, edullinen, helppohoitoinen, ei kutistu
  • Miinukset: Ei hengitä hyvin, voi tuntua hiostavalta, ei ole ympäristöystävällinen
  • Huomioitavaa: Usein sekoitetaan luonnonkuituihin parantamaan kestävyyttä. Polyesteriä käytetään hyvin paljon matoissa, koska se on erittäin kestävä materiaali, jota on helppo värjätä. Koska polyesteri on muovia, ei se kestä korkeita lämpötiloja. Tämä täytyy huomioida varsinkin silloin, kun polyesteri tuotteita silitetään.

 

Satiini (usein polyesteriä, silkkiä tai puuvillaa)

Satiini ei ole materiaali, vaan kudostyyppi. Satiini kuitenkin usein sekoitetaan materiaaleihin, joten siksi nostin sen tälle listalle. Satiinin ominainen kiilto saadaan aikaan kudontatekniikalla.

  • Käyttökohteet: Petivaatteet, koristetyynyt
  • Ominaisuudet: Sileä, kiiltävä pinta
  • Plussat: Sileä, kiiltävä pinta, tuntuu ylelliseltä
  • Miinukset: Liukas, ei hengitä hyvin, voi olla kallis
  • Huomioitavaa: Yleensä käytetään petivaatteissa tai koristetyynyissä, ei niinkään kulutusta kestävissä kohteissa. Petivaatteissa satiini-termiä käytetään usein markkinointikikkana, koska ihmiset mieltävät sen ylelliseksi materiaaliksi, jota se ei siis välttämättä ole. Mikäli petivaatteet on valmistettu esimerkiksi polyesteristä satiinitekniikalla, ovat ne todella kiiltävät ja liukkaat, mutta myös erittäin hiostavat. Olet ehkä joskus törmännyt siihen, kuinka hikinen pussilakana kietoituu kiinni ihoon yön aikana? Tämän aiheuttaa keinokuitu, jota kyseinen pussilakana on. Jos taas valitset petivaatteisiin puuvillasatiinia, saat itsellesi todella ihanan pehmeät vuodevaatteet, jotka eivät hiosta ja takerru ihoon.

 

Akryyli

  • Käyttökohteet: Matot, viltit, verhot, ulkokalusteiden tyynyt
  • Ominaisuudet: Kevyt, lämmin, säänkestävä, kestää hyvin valoa ja mikro-organismeja
  • Plussat: Kevyt, lämmin, säänkestävä, helppohoitoinen, ei kutita
  • Miinukset: Ei ole hengittävä, voi nukkaantua, sähköistyy helposti, ei ympäristöystävällinen, ei kestä korkeita lämpötiloja
  • Huomioitavaa: Vaikka akryylillä on paljon samoja ominaisuuksia kuin villalla, ei sen hankauksen kesto ole kovin hyvä. Tämän vuoksi akryylistä valmistetut tuotteet saattavat nukkaantua helposti.

 

 

Tässä oli vain pieni ote kaikista niistä materiaaleista, joita tekstiileissä käytetään. Jos sinua kiinnostaa perehtyä aiheeseen enemmän, löytyy hyvää tietoa esimerkiksi Suomen tekstiilit & muodin sivulta.

 

Tekstiilien hoito

Tekstiilien oikea hoito on tärkeää niiden kestävyyden kannalta. Kuten varmasti materiaaliesittelystä pistit merkille, vaihtelee eri materiaalien ominaisuudet todella paljon. Osa kestää hyvinkin korkeita lämpötiloja, toiset eivät sitten olleenkaan. Lue siksi aina hoito-ohjeet huolellisesti ja noudata niitä. Joidenkin materiaalien kohdalla kannattaa kuitenkin käyttää myös maalaisjärkeä. Esimerkiksi puuvillatuotteissa huomaa usein, että niitä kehotetaan pesemään 40-asteen lämpötilassa ja myös silittämään matalalla lämmöllä. Kuten jo mainitsin, ei puuvilla puhdistu matalassa lämpötilassa, jonka vuoksi kyseenalaistaisin tämän ohjeen. Kannattaa tutkia tuotetta ja miettiä, miksi sille on annettu tällainen suositus? Jos kyseessä on esimerkiksi pyyhe, jonka reunassa on kudottua kirjailua, jättäisin tuotteen ostamatta, koska pyyheliinat ovat tuote, jotka täytyy saada pestyä kunnolla, etteivät ne ala haisemaan. Sama juttu myös petivaatteiden kanssa. Myös esimerkiksi villa- ja silkkitekstiilit vaativat usein erityistä huolenpitoa. Huolellinen tekstiilien huolto pidentää niiden käyttöikää ja säilyttää niiden kauneuden. Tämä ei kuitenkaan aina tarkoita pesua, vaan tekstiilejä voi huoltaa myös imuroimalla, tuulettamalla ja talvisin ”pakkaspesulla” eli viemällä ne ulos pakkaseen tuultumaan ja raikastumaan.

 

 

Kestävyys ja laatu

Laatu korreloi usein kestävyyden kanssa. Ja kuten yleensä, laadukas tuote on usein myös kalliimpi hankkia kuin heikompi laatuinen. Halvat ja huonolaatuiset tekstiilit voivat näyttää kuluneilta jo muutaman kuukauden käytön jälkeen, viimeistään muutaman pesun jälkeen. Panosta laatuun erityisesti sellaisissa tekstiileissä, jotka joutuvat kovaan kulutukseen, kuten matot, petivaatteet, pyyhkeet ja huonekalujen verhoilut. Kestävät ja laadukkaat tekstiilit ovat pitkäaikainen investointi, joka maksaa itsensä takaisin vuosien saatossa. Kestävyys ja laatu ei nykypäivänä kuitenkaan aina tarkoita merkkituotetta. Hyvin paljon erilaisilla keskustelupalstoilla törmää keskusteluun siitä, kuinka paljon aikaisemmin laadukkaina pidettyjen brändien laatu on laskenut ja tuotteissa on laatu ja värivirheitä. Tämän vuoksi materiaaleihin ja tuotteisiin tutustuminen on hyvin tärkeää. Kokeilemalla ja tutkimalla erilaisia materiaaleja, saat melko nopeasti näppituntuman siihen, mikä on oikeasti laadukasta ja mikä ei.

Sopiva kuva: Kuva laadukkaasta matosta tai sohvatyynystä, jossa näkyy yksityiskohtia, kuten tiheä kudonta tai koristeompeleet.

 

Vikkejä ostoksille ja oikeiden tuotteiden valintaan.

Oikeiden tekstiilien valitseminen voi olla haastavaa, mutta muutamilla vinkeillä voit tehdä ostoksistasi helpompia ja saada kotiisi laadukkaita ja tyylikkäitä tekstiilejä:

  1. Suunnittele etukäteen: Ennen ostoksille lähtemistä harkitse, mitä tarvitset. Mitkä tilat kaipaavat tekstiilien päivitystä, ja millaisia värejä ja kuvioita haluat käyttää?
  2. Tutki materiaaleja: Selvitä, millaisia materiaaleja sopii tarpeisiisi parhaiten. Onko sinulla esimerkiksi lemmikkejä, joiden takia tekstiilien tulisi olla helppo puhdistaa?
  3. Tee lista tarvittavista tuotteista: Listaa kaikki tarvittavat tuotteet ja ota mukaan tarvittavat mitat ja jos mahdollista värimallit.
  4. Koe tekstiilit: Älä epäröi koskettaa ja kokeilla tekstiilejä kaupassa. Kuinka ne tuntuvat ihoa vasten? Onko ne miellyttävät ja pehmeät vai karheat?
  5. Tarkista yksityiskohdat: Katso saumat, ompeleet ja muut yksityiskohdat. Laatu piilee usein pienissä yksityiskohdissa.
  6. Tarkista materiaali: Vaikka tekstiili näyttäisi joltain tietyltä materiaalilta, saattaa se silti olla jotain muuta. Esimerkiksi villa sekoitetaan helposti keinokuituihin. Katso siis aina myös tuoteselostetta ja varmista, että hankit materiaalia, joka soveltuu sinulle.
  7. Värimaailma: Pohdi, miten valitut tekstiilit sopivat värimaailmaasi ja tyyliisi. Valitse värit ja kuviot, jotka tukevat kokonaisuutta.
  8. Laatu ennen hintaa: Älä anna hinnan määrittää ostopäätöstäsi. Jos laadukas tekstiili ylittää budjettisi hieman, se voi silti olla pitkällä tähtäimellä parempi sijoitus kuin halpa vaihtoehto.

Tekstiilit ovat tärkeä elementti sisustuksessa. Ne voivat tuoda väriä ja eloa tilaan sekä tarjota mukavuutta ja tyylikkyyttä. Muista kiinnittää huomiota tekstiilien laatuun ja harkita, miten ne sopivat kokonaisuuteen. Jos budjettisi ei ole rajaton, mieti mihin kannattaa panostaa ja missä voisi välttää hieman edullisempikin ratkaisu. Tai jos vain mahdollista, ajoita ostokset osiin aloittamalla tärkeimmistä ja jätä vähemmän tärkeät hankinnat myöhemmäksi, jolloin et joudu tinkimään niiden laadusta. Muista, että voit aina vaihtaa tekstiilejä myöhemmin, joten älä pelkää kokeilla uusia ideoita ja ilmaista omaa tyyliäsi! Kokeilemalla ja yhdistämällä rohkeasti erilaisia värejä ja kuoseja, saat kotiisi helposti väriä ja eloa.

 

Sisustamisiin!

Paula

 

 

 

Kirjoittaja on kuopiolainen sisustusarkkitehti ja yrittäjä Paula Valta. Voit tutustua Paulaan tarkemmin täältä.

Sisustuskorjaamo toteuttaa sinulle ainutlaatuisen sisustussuunnitelman kotiin tai konttoriin.  Lisäksi toteutamme myyntistailauksia asuntomyynnin tueksi. Toimimme Kuopiosta koko maahan.

 

 

Uusi Kodin sisustusopas nyt ladattavissa!

Tutustu uuteen Kodin sisustusopas -oppaaseemme ja löydä avain unelmiesi kodin luomiseen! Tämä kattava opas tarjoaa sinulle kotiasiantuntijan vinkit, jotka auttavat sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan sisustuksen, joka heijastaa juuri sinun tyyliäsi ja tarpeitasi. Tilaa nyt ilmaiseksi ja aloita matkasi kohti viihtyisämpää kotia!