Blogisarja: Näin suunnittelet kodin – kuinka aloittaa sisustussuunnitelman tekeminen?

09.01.2023

 

Sisustussuunnitelman tekeminen kotiin voi tuntua todella hankalalta, koska sinun pitäisi keksiä lähes tyhjästä mitä kotiin haluat ja miltä tulevien tilojen pitäisi näyttää. On vielä helppoa ajatella muutamia yksityiskohtia, kuten haluan tämän tapetin tai tuollaisen valaisimen, mutta kun täytyisi ottaa isompi kokonaisuus huomioon, voi olla jo haastavampaa hahmottaa, miltä valmis kokonaisuus tulee näyttämään ja miten eri asiat toimivat yhteen. Tämä on se suuri kompastuskivi, jossa useat kodin muutoksen suunnittelijat kokevat epäonnistuvansa. Olen huomannut, että usein omaa kotia suunnittelevalta puuttuu se oleellinen, eli itse suunnitelma. Ollaan ehkä kerätty Pinterestiin muutamia ideakuvia ja mietitty muutamia asioita, joita kotiin olisi kiva saada, mutta kokonaisuuden miettiminen on unohtunut. Meidän on helppo rakastua omiin ideoihin ja ajatuksiin siitä, mitä kotiin halutaan, mutta kun niitä rakkauden kohteita tulee koko ajan lisää ja kotia laittaessa tuleekin valittua vähän sitä ja tätä, tulee lopputuloksesta helposti melkoinen sillisalaatti. Pahimmissa tapauksissa kirvesmies on varattu tekemään remonttia ja kun hän astuu ovesta sisään ja tiedustelee, että mitäs tehdään, aletaan siinä vaiheessa miettimään, että tosiaan… pitäisi päättää mitä tehdään, millä materiaaleilla ja mitäs muuta tänne kotiin sitten tulisikaan. Kun sitten aletaan paniikissa valitsemaan erilaisia materiaaleja ja saadaan vielä kaupan päälle neuvoja vähän sieltä ja täältä, on luvassa kyllä katastrofien katastrofi. Tässä jutussa kerron sinulle, kuinka pääset suunnitelmassasi alkuun ja saat luotua itsellesi ja suunnitelmallesi raamit, jotka ohjaavat sinut oikeaan suuntaan.

 

Sisustussuunnittelussa, niin kuin mitä tahansa muutakin suunnitelmaa aloittaessa, tulisi ensin selvittää lähtötilanne ja luoda tavoitteet mitä kohti edetään. Näin suunnitelmalle saadaan viitekehys tai raamit, jonka sisällä edetään. Olen itse käyttänyt näistä nimikettä suunnittelun kolme tärkeintä T:tä, eli toiveet, tarpeet ja tyyli. Selvittämällä nämä tärkeimmät suunnittelun lähtökohdat on yksityiskohtien ja päätösten tekeminen huomattavasti helpompaa. Näiden lisäksi täytyy tietenkin tietää myös budjetti, joka muutokseen tai rakentamiseen on käytettävissä. Kun sinulla on nämä kriittiset lähtökohdat tiedossa, on huomattavasti helpompi pysyä oikeassa suunnassa, etkä eksy tekemään huonoja päätöksiä. Miten nämä tärkeimmät T:t sitten määritellään?

 

 

 

Lähdetäänpä liikkeelle toiveista. Remontin tarve syntyy aina jostain ongelmasta ja parannuksen kaipuusta. Ehkä pintamateriaalit ovat jo tulleet käyttöikänsä päähän tai jokin tila ei vain toimi ja tarvitsee parannusta. Näistä sinulle muodostuu lista toiveista, jotka haluaisit kodissasi muuttaa. Aloita siis kirjaamaan näitä tarpeita ylös. Kirjoita ylös ihan jokainen asia, mitä mieleesi tulee. Näitä voivat olla vaikkapa;

  • Haluaisin isomman eteisen, jossa olisi enemmän säilytystilaa
  • Haluaisin kauniin keittiön, jossa pystyn kokkaamaan ja leipomaan
  • Haluaisin meidän kylpyhuoneesta ja saunasta sellaisen spa-osaston, jossa olisi poreamme ja tilaa rentoutumiselle
  • Haluaisin, että lastenhuone olisi kaunis ja käytännöllinen ja leluille sekä leikeille olisi tilaa
  • Haluasin toimivan kodinhoitohuoneen, jossa olisi tilaa kuivuville pyykeille ja silittämiselle
  • jne.

Toiveet voivat siis olla ihan mitä vain, mitä haluaisit kodissasi muuttaa. Nämä voivat olla hieman utopistisiakin, mutta kirjaa silti kaikki ylös. Tässä vaiheessa ei kannata rajoittaa omaa mieltä ja miettiä, mikä on mahdollista ja mikä ei. Anna vain unelmiesi lentää ja kirjaa kaikki ylös!

 

 

 

Toiveiden jälkeen tai rinnalla, on hyvä kirjata ylös myös tarpeet.  Tarpeet ovat se syy, miksi muutokseen on ylipäänsä lähdetty, eli nämä ovat konkreettisempia asioita kuin toiveet. Onko jokin paikka ihan oikeasti rikki, ja kaipaa korjausta? Mitä kotona täytyy tehdä remontin aikana? Näitä voisivat olla esimerkiksi:

  • Eteiseen tarvitaan parempi säilytysjärjestelmä
  • Yläpohjan eristystä täytyy lisätä
  • Ikkunat vaihdetaan uusiin
  • Rikkinäinen lattia vaihdetaan uuteen
    • Muista huomioida Tauno-koira!
  • Essin huoneen vauvatapetit vaihdetaan uusiin
  • jne.

 

Kysy itseltäsi myös, mikä on kaikista tärkein asia, jonka haluat muuttaa? Listaa nämä kaikki mieleesi tulevat asiat ylös, jotta muistat ottaa ne huomioon suunnitelmaa tehdessäsi. Kirjaa tässä kohtaa jo ylös myös budjettia, paljonko sinulla on käytettävissäsi muutokseen kokonaisuudessaan? Jos olet jo saanut alustavia tarjouksia tuotteista tai palveluista, voit kirjata myös nämä ylös.

 

 

 

Sitten pitäisi vielä valita tyyli, eli minkä näköinen koti olisi muutoksen myötä. Tämä voi olla jopa se kaikista vaikein osuus, varsinkin jos visuaalisuus ei ole vahvimpia osa-alueitasi. Suosittelen, että lähdet tekemään mieleisestäsi tyylistä moodboardia eli tunnelmataulua. Se on visuaalinen ”leikekirja”, johon voit kerätä sinulle mieluisia värejä, pintamateriaaleja ja tunnelmia. Voit tehdä moodboardin ihan perinteisesti leikkaa-liimaa menetelmällä vaikkapa isolle paperille tai käyttää esimerkiksi Pinterestiä apuna. Lähde etsimään kuvia, joissa on jokin sellainen asia, tunnelma tai vaikkapa väri, joka miellyttää sinua. Koita samalla miettiä, mikä tekee sinulle kodista kodin? Pidätkö lämpimistä ja syvistä väreistä? Vai haluatko kotiin vaaleautta ja kylmiä värejä? Vai onko värikäs ja leikkisä tyyli enemmän sinua? Etsi kuvia, jotka vastaavat sinun mieltymystäsi. Jos tyyliin määrittäminen tuntuu alkuun ylivoimaiselta, kannattaa lähteä vain valitsemaan kuvia, jotka jollain tapaa herättävät sinussa tunteita. Ota ylös kaikki kuvat, jotka sinua miellyttävät. Kun olet kerännyt kuvia jonkun verran, sanotaan vaikkapa noin 30 kappaletta, lähde tarkastelemaan kuvia kriittisemmin. Katso onko siellä jotain, mikä ei enää herätäkään sinussa tunteita tai poikkeaako jokin valitsemasi kuva aivan täysin kaikista muista? Ota nyt nämä kuvat pois ja sinulla alkaa todennäköisesti olemaan kasassa melko hyvä kasa sellaisia kuvia, joissa jokin miellyttää sinua.

 

”Vinkki! Jos sinulla oli jo tiedossa jokin asia, mitä kotiisi haluat, ota se tässä kohtaa suunnittelun lähtökohdaksi ja mieti, mitkä asiat sopisivat tuon valitsemasi asian kanssa yhteen.”

 

 

Käymällä läpi nämä sisustussuunnittelun aloituksen perusaskeleet olet jo todella hyvällä malilla suunnittelussasi. Vaikka olemmekin vasta ihan alussa, olet jo paljon pidemmällä kuin mistä lähdettiin. Ja kun olet kirjannut ylös toiveet, tarpeet sekä tyyliin, sinulla on jo suunta siitä, mihin tässä oikein ollaan menossa. Kuten huomaat sisustussuunnitelman tekemiseen menee aikaa, varsinkin jos sinulla ei ole kaikki lähtökohdat vielä selvillä. Tämän vuoksi suunnitteleminen täytyisi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen kirvesmiehen tai remonttiporukan saapumista. Näin saat aikaa makustella ja miettiä erilaisia valintoja rauhassa, eikä sinun tarvitse tehdä päätöksiä paniikissa. Ensi viikolla jatketaan sitten suunnitelman tekoa eteenpäin ja lähdetään valitsemaan värisävyjä.

Sisustamisiin!

Paula

 

P.S. Jos haluat sukeltaa suunnittelun maailmaan jo aikaisemmin, lataa ilmainen Sisustajan pikaopas tuosta alta!

 

Lataa tästä opas kodin sisustussuunnitteluun!

Ahdistaako tuleva remontti ja varsinkin sen suunnittelu? Et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle ja mitä kaikkea pitäisi huomioida? Unelmissa olisi kaunis ja toimiva koti, mutta miten se tehdään? Ei hätää! Lataa tästä meidän ilmainen opas, ja saat vinkit ja neuvot oman kotisi suunnitteluun!