Blogisarja: Näin suunnittelet kodin – värimaailman valinta

19.01.2023

Kun aloitan miettimään asiakkaalleni kodin värimaailmaa, en lähde heti miettimään varsinaisia värejä tai mitä materiaaleja kotiin pitiäsi tulla, vaan aloitan miettimään, millainen tunnelma kodissa voisi olla ja mikä sinne sekä asiakkaalleni voisi sopia. Mielestäni värimaailman päättäminen on yksi tärkeimpiä vaiheita sisustussuunnittelussa, koska nyt tehdään rajauksia siihen, minkä tyyppisiä värejä ja materiaaleja kotiin lähdetään valitsemaan. Tässä kohtaa voi kodin suunnittelu mennä helposti metsään, mikäli rynnätään vain rautakauppaan valitsemaan materiaaleja. Nyt pitää hetkeksi pysähtyä miettimään, mitä tässä ollaan tekemässä  ja millainen lopputulos halutaan saavuttaa. Hyvällä alkusuunnittelulla saadaan pidettyä paletti kasassa siinä vaiheessa, kun tehdään varsinaisia päätöksiä materiaaleista ja väreistä. Kodinhan ei missään nimessä tarvitse olla yksivärinen, vaan tärkeää on, että sinne valitut sävyt ja materiaalit sointuvat toisiinsa ja tukevat valittua tyyliä sekä haluttua tunnelmaa. Näin saadaan aikaan kaunis ja toimiva kokonaisuus.

 

Viime viikolla kerroin sinulle, miten aloittaa kodin sisustussuunnitelman tekeminen listaamalla toiveet ja tarpeet sekä valitsemalla kotiisi mieleinen tyyli. Nyt lähdemme tuon valitsemasi tyylin pohjalta valitsemaan kodin värimaailmaa. Sinun ei tarvitse vielä päättää varsinaista väriä, vaan nyt puhutaan vasta sävyistä, eli siitä, onko kotisi vaalea, tumma, värikäs vai jotain muuta. Mikäli kodin tyylin valinta on vielä vähän hakusessa, lähde miettiämään millaisen tunnelman kotiisi haluat? Tunnetko itsesi kotoisaksi vaaleassa vai tummassa ympäristössä? Haluatko, että kotisi on rauhallinen ja harmoninen? Vai olisiko pirskahtelevan värikäs enemmän sinun näköinen koti? Erilaisilla väripaleteilla teet helposti kotiisi juuri sen tunnelman, joka saa sinun olosi kotoisaksi. Mikäli tätä on hankala hahmottaa, tässä sinulle muutamia esimerkkejä.

 

 

 

Yllä olevassa kuvassa on asiakkaalleni tekemä Pinterest-taulu, johon olen kerännyt idea- ja tunnelmakuvia heidän kotiinsa. Kuten kuvista voit päätellä, asiakas kertoi, että he kaipaavat kotiin modernia ja melko nuorekasta ilmettä. He kertoivat myös tykkäävänsä neutraaleista ja luonnollisista sävyistä. Kotiin haluttiin valoisuutta, mutta myös väriä. Asiakkaat eivät kuitenkaan itse tienneet, mikä väri olisi heidän mieleensä. Luonnollisten sävyjen rinnalle sopii todella hyvin esimerkiksi erilaiset vihreät. Tähän kotiin lähdin ehdottamaan luonnon värejä, kuten lämmintä harmaata, beigeä sekä salvian vihreää, joka yhdistyy kauniisti esimerkiksi vaalean tai keskiruskean puun kanssa. Lisäksi salvian vihreä on aika trendikäs väri, eikä se synkennä jo valmiiksi hieman hämärää kotia. Asiakkaan hyväksyttyä sävymaailman, lähdin ideoimaan sen pohjalta varsinaisia materiaaleja heidän kotiinsa.

 

 

 

Tässä kuvakollaasissa näet ideataulun, jonka tein asiakkaalleni, joka asuu vanhassa talossa. Kävin heillä Vilkaisu käynnillä, jolle asiakas minut kutsui, kun hän ei tiennyt, mistä aloittaisi kodin remontoinnin. Asiakas kertoi tykkäävänsä sisustamisesta, mutta hän ei oikein päässyt alkuun. Talo oli todella tumma ja asiakas kaipasi sinne raikkautta, mutta myös pikkuisen väriä ja ”jotain”. Käynnin aikana ideoimme asiakkaan kanssa yhdessä, mitä kotiin voisi tulla ja miten tiloja saisi vaalennettua. Ideatauluun keräsin hänelle kuvia, joissa oli heidän talonsa tyyppiseen vanhaan puutaloon tehtyjä remonttikuvia. Näistä asiakas näki, miltä vaaleat pinnat voisivat näyttää myös heidän kotonaan tai millaisen vaikutuksen värikäs tapetti tai mustat seinät kotiin tekisi. Näiden ideakuvien ja muutamien antamieni muiden ehdotusten pohjalta asiakas pääsi remontissa alkuun.

 

 

Tässä vielä yksi esimerkkitaulu asiakkaani kohteesta. Tässä kohteessa asiakkailla oli todella kauniisti ja hyvällä maulla sisustettu koti. Nyt he olivat tekemässä remonttia alakertaan, jota ei ollut remontoitu aikoihin ja kaipasivat apua materiaalien ja värien valintaan. Toiveissa oli saada tilasta hillitty ja rauhallinen. Varsinaisia värejä ei kotiin juurikaan haluttu. Koska alakerrassa oli talon takkahuone, lähdin ideoimaan hieman tummempaa tunnelmaa, mutta ilman, että alakerrasta tulee synkkä. Asiakkaalla oli jo hankittuna ihana Pentikin vitriini, jossa oli metallinen runko ja puusta tehdyt ovet, jotka oli käsitelty vanhan puun näköiseksi. Käytin tätä suunnittelun lähtökohtana ja etsin ideakuvia sen pohjalta. Valitsin kuvia, joissa on haluamani hillitty tunnelma. Asiakas ihastui kuvista huokuvaan tunnelmaan ja niiden pohjalta lähdimme valitsemaan kodin varsinaisia värejä. Lattiaksi etsimme keskitummia ja tummia materiaaleja, joista valittiin asiakkaan kohteeseen sopivin. Seinät asiakas halusi maalata ja niihin valitsin ensin vaihtoehdoiksi muutamia tummia beigejä sekä harmaita sävyjä. Vertaamalla näitä asiakkaan valitsemaan lattiaan löysimme kohteeseen sopivan sävyn.

Kuten ehkä huomasit, vielä ei ole tärkeää päättää mitä materiaaleja tai värejä kotiisi on tulossa, vaan nyt haetaan vielä tunnelmaa. Lähde siis rohkeasti miettimään millaisen tunnelman kotiisi haluat ja lähde hahmottelemaan värimaailmaa siltä pohjalta. Kerää ideatauluusi ensin rohkeasti kuvia, joista pidät, ja joissa on se tunnelma, jota haluat tavoitella. Kun kuvia on kasassa sopivasti, voit lähteä käymään niitä läpi ja poistaa ne, jotka eivät sovi kokonaisuuteen. Mieti myös kotisi arkkitehtuuria ja sitä, millaista tunnelmaa koti kaipaa, jotta siitä tulee sinun näköinen, ainutlaatuinen koti.

 

Sisustamisiin!

Paula

 

P.S. Jos haluat sukeltaa suunnittelun maailmaan jo aikaisemmin, lataa ilmainen Sisustajan pikaopas klikkaamalla kuvaa tuosta alta!

Jos kuvan linkki ei toimi, voit tilata oppaan myös tästä.

Lataa tästä opas kodin sisustussuunnitteluun!

Ahdistaako tuleva remontti ja varsinkin sen suunnittelu? Et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle ja mitä kaikkea pitäisi huomioida? Unelmissa olisi kaunis ja toimiva koti, mutta miten se tehdään? Ei hätää! Lataa tästä meidän ilmainen opas, ja saat vinkit ja neuvot oman kotisi suunnitteluun!