Blogisarja: Näin suunnittelet kodin – valaisimet

12.11.2023

Oletko koskaan astunut sisään kotiin, jossa jokainen huone tuntuu täydellisesti valaistulta? Missä olohuone kutsuu rentoutumaan pehmeässä valossa, keittiössä on riittävästi kirkasta valoa ruoanlaittoon, ja makuuhuoneessa tunnelma on rauhoittava? Tämä ei ole sattumaa, vaan seurausta taitavasti suunnitellusta valaistuksesta. Valaistus on avainasemassa, kun luodaan kotiin haluttua tunnelmaa ja toiminnallisuutta. Täällä peräpohjolassa on varmasti ihan selvää, että tarvitsemme valoa yksinkertaisesti näkemiseen. Kun ulkona on hämärää pahimmillaan yli puolet vuorokaudesta, on itsestään selvää, että tarvitsemme valoja. Mutta valaistuksella on suuri vaikutus siihen, miltä kotisi näyttää ja tuntuu. Oikeanlainen valaistus voi tehdä tilasta kutsuvan ja viihtyisän, kun taas huono valaistus saattaa tehdä siitä epämukavan ja jopa stressaavan. Mutta entäpä ne kaikki tekniset yksityiskohdat? LEDit, lumenit, kelvinit – mitä nekin oikein tarkoittavat?! Miten valita juuri oikeat valaisimet ja polttimot, jotka eivät ainoastaan valaise, vaan myös luovat haluamasi tunnelman? Älä huoli, tässä blogissa pureudumme näihin kysymyksiin ja paljon muuhun. Lähde mukaan valaistuksen ihmeelliseen maailmaan, ja opitaan yhdessä, miten tehdä kodistasi paikka, jossa valaistus on mietitty toimivaksi osaksi sinun arkeasi.

 

MIKSI VALAISTUS ON NIIN TÄRKEÄÄ?

Niin kuin jo totesin, me täällä pohjolassa kyllä ymmärretään, että valot on tarpeellisia, mutta silti valaistus on usein aliarvostettu osa sisustusta. Olen vieraillut kodeissa, joissa kattovalojen sytyttäminen tuntui samalta kuin olisi koittanut katsella huonetta sytkärin valossa. Monet meistä tyytyvät asunnon perusvalaisimiin ajattelematta, kuinka suuri vaikutus valaistuksella on kodin yleisilmeeseen ja tunnelmaan. Kattoon täräytetään joku valaisin ja siihen keltaista kajoa hehkuva poltin ja sitten harmitellaan, kun ei täällä oikein näe mitään. Tai pahimmillaan ei edes huomata miten huonot valot kodissa on ja yritetään sinnetellä niillä, sen enempää miettimättä, että ihan pienillä muutoksilla saataisiin valtava hyöty ja lisämukavuus aikaiseksi. Valaistus ei ole vain esteettinen valinta, vaan sillä on myös käytännöllinen merkitys. Hyvä valaistus helpottaa arjen askareita, kuten lukemista, ruoanlaittoa ja siivoamista. Hyvässä valossa nämäkin kotityöt hoituvat huomattavasti mukavammin ja helpommin. Ja kun kotityöt on suoritettu, voi valaistusta pienentää ja vaihtaa hieman hämyisämpään ja tunnelmaa luovaan. Tämä ei aina vaadi edes suuria investointeja, vaan vain tietämystä ja oikeanlaisia valintoja. Nykyaikaset valaisimet ja polttimot mahdollistavat monipuolisen valaistuksen todella helposti, koska markkinoilla on laajat vaihtoehdot himmenttäviä, väriä vaihtavia ja eritavalla muunneltavia vaihtoehtoja. Panostamalla valaistukseen, voi elämänlaatu parantua merkittävästi. Kun näet paremmin, ei silmäsi rasitu ja väsy niin nopeasti. Ja toisaalta hyvällä tunnelmavalaistuksella saat itsesi rentoutumaan ja mielesi rauhoittumaan. Koska löysit itsesi tämän artikkelin pariin, niin eiköhän syvennytä aiheeseen sitten vähän tarkemmin?

 

 

OIKEANLAINEN VALAISTUS JOKAISEEN TILAAN

Kun valaistusta lähdetään suunnittelemaan, pitäisi ihan ensin miettiä tilan käyttötarkoitus ja se, mitä siellä tullaan tekemään, missä kohti huonetta ja millainen valon tarve on? Esimerkiksi keittiössä tarvitaan kirkasta, suoraa valoa ruoanlaittoon, kun taas makuuhuoneessa suositaan usein pehmeämpää ja tunnelmallisempaa valaistusta. Olohuoneessa tarvitaan usein monipuolista valoa; kirkasta ja tehokasta valoa erilaisiin touhuihin ja toisaalta tunnelmallista valaistus illan viettoon ja rentoutumiseen. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jokaisessa tilassa olisi hyvä olla kirkas yleisvalo ja sen lisäksi muutamia kohde- ja tunnelmavaloja. Mitä monipuolisemmin käytät erilaisia valaisimia, sitä monipuolisemman ja useampaan tarpeeseen sopivan valaistuksen saat.

Olen painottanut rakentaja asiakkailleni, että valoa ei yleensä kodissa voi koskaan olla liikaa. Vaikka ylimääräiset valaisinpaikat ja pistorasiat saattavat tuntua isolta investoinnilta rakennusvaiheessa, maksavat ne itsensä ajan kanssa takaisin. Harvempi meistä tietää, millaiseksi elämä uudessa kodissa muodostuu ja miten esimerkiksi huonekalut sijoittuvat olohuoneeseen muutamien vuosien päästä. Tämän vuoksi on todella hyvä laittaa kattoon vaikka muutama ylimääräinen valaisinpaikka jo etukäteen, jolloin niitä ei tarvitse myöhemmin miettiä. Jälkikäteen kattopistokkeiden asennus ei nimittäin ole todellakaan niin helppoa eikä edullista. Ja sama koskee myös saneerauskohteita. Varsinkin vanhemmissa taloissa ei lähtökohtaisesti ole erityisen hyvin suunnitellut valot ja yleensä myös pistorasioita on nykypäivän tarpeisiin aivan liian vähän. Tämän vuoksi on todella tärkeää, että jo aikaisessa vaiheessa suunnittelua alettaisiin miettiä, mihin kaikkialle sähköä tarvitaan ja ottaa nämä huomioon läpi koko suunnittelun.

Itse tykkään suunnitella valaisinten ja sähkörasioiden paikkoja sisustuksen kautta. Eli ensin piirretään sisustus ns. valmiiksi, eli sijoitellaan tilaan kaikki sinne tulevat huonekalut ja toiminnot paikoilleen. Näin on helpompi hahmottaa, mihin kaikkialle valaisimia ehkä sijoitetaan, missä kännykkää ladataan, mihin televisio sijoittuu. Ja jos tila on avara ja sitä voi sisustaa monella tapaa, voi valmiiksi piirtää kaikki nämä vaihtoehdot, ja miettiä sähkösuunnitelman sen pohjalta. Varsinkin pistorasioita kannattaa sijoittaa ihan joka puolelle huonetta, koska nykyaikaan tarvitsemme sähköä lähes kaikkeen. Lisäksi useat pistorasiat mahdollistavat esimerkiksi lattia- ja pöytävalaisinten sijoittelun monipuolisesti ympäri huonetta.

 

ERI TYYPPISET VALAISIMET, POLTTIMOT JA NIIDEN KÄYTTÖTARKOITUKSET

Aloitetaan ensin ihan perusasioista ja perehdytään polttimoihin sekä valaisimiin. Nämähän menevät meillä suomenkielessä usein helposti iloisesti sekaisin ja puhumme vain lampuista, olipa kyseessä sitten poltin tai valaisin. Jos nämä termit eivät ole sinulle tuttuja, niin poltin on se mötikkä, josta valo valaisimessa tulee. Joskus poltin on valaisimessa kiinteä, mutta yleensä se on vaihdettavissa. Polttimoita on vaikka minkälaisilla kannoilla eli kiinnitystavoilla. Yleisimpiä ovat varmasti E27, E14, GU10, G4 ja G9. Alla näkyvästä kuvasta näet myös muita kantamalleja, eikä tässäkään kuvassa ole todellakaan vielä kaikki. Näiden lisäksi on vielä vaikka miten monia muita, joten kannattaa aina katsoa tarkasti mikä kanta valaisimeen sopii. Jos valaisimessasi on hyvin erikoinen poltin, kannattaa se ottaa vaikka malliksi kauppaan uutta ostaessa. Osassa valaisimista poltin ei ole vaihdettavissa, vaan se on kiinteästi asennettu. Tällöin joudut vaihtamaan koko valaisimen, kun poltin menee rikki. Tämä kannattaa ottaa huomioon varsinkin valaisimissa, jotka asennetaan kiinteästi esimerkiksi kattoon.

 

Erilaisia polttimoiden kantoja on olemassa vaikka millä mitalla. Tässä kuvassa yleisimpiä. Kuva lainattu: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/hyva_arki_kotona/lamput_ja_valaistus

 

Kattovalaisimet

Kattovalaisimet ovat yleisimmin käytettyjä valaisimia. Ne antavat yleisvaloa ja ovat usein huoneen pääasiallinen valonlähde. Kattovalaisimia on hyvin paljon erilaisia; on roikkuvia, upotettuja sekä plafondeja. Kattovalaisimen valinnassa on tärkeää ottaa huomioon huoneen koko, käyttötarkoitus sekä kattopistokkeiden sijoitus huoneessa. Yleensä roikkuvia kattovalaisimia käytetään esimerkiksi olohuoneessa, ruokapöydän päällä ja makuuhuoneessa. Eteisissä, erilaisissa käytävätiloissa ja tiloissa, joihin tarvitaan laajalle leviävää yleisvaloa, taas käytetään usein joko upotettavia valaisimia, plafondeja tai muita lähelle katonpintaa sijoitettavia valoja.

 

Kauniisti sisustettuun olohuoneeseen on sijoitettu useita valaisimia. Sisustus henkii skandinaavista henkeä.

 

Valaisimen design on myös tärkeä tekijä. Valaisimen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, koska se on tärkeä osa myös sisustusta. Voit käyttää valaisinta katseenvangitsijana tai valita mallin, joka sulautuu kattopintaan, eikä kiinnitä huomiota.  Kattovalaisinta valittaessa olisi hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, minkälaista valoa valaisimesta täytyy saada. Jos kodissasi ei ole useita valaisinpaikkoja ja kattovalo on koko huoneen yleisvalo, olisi valaisimen hyvä olla sellainen, josta valo pääsee leviämään tehokkaasti ympäri huonetta. Usein valaisimissa on erilaisia varjostimia, jotka pehmentävät valoa, mutta varjostimet myös heikentävät valon leviämistä ja saattavat tehdä outoja varjoja ympäri huonetta. Ole siis tarkkana, millaisen kattovalaisimen kotiisi hankit. Kannattaa miettiä, haluatko valaisimen, jossa on useampi lamppu vai yksi keskitetty valonlähde. Useampi lamppu jakaa yleensä valon tasaisemmin ympäri huonetta. Myös valaisimen korkeus ja etäisyys katosta ovat tärkeitä seikkoja, jotka vaikuttavat siihen, miten valo leviää huoneessa. Valaisin tulisi kuitenkin aina sijoittaa niin, ettei siihen voi lyödä päätään.

 

Umpinainen valaisinkupu kohdistaa valon vain tiettyyn suuntaan ja estää sitä leviämästä laajalle. Tällainen valaisin on hyvä esimerkiksi ruokapöydän päälle, jossa valo halutaan kohdistaa pöytään.

 

Valkoinen kangasvarjostin jakaa valon pehmeästi ympäri huonetta. Varjostin estää myös valon häikäisyn.

Seinävalaisimet

Seinävalaisimet sopivat erinomaisesti tunnelmanluojiksi. Ne ovat myös käytännöllisiä esimerkiksi lukunurkkauksessa tai sängyn yläpuolella. Seinävalaisimien suurin etu on niiden tilansäästö: ne eivät vie lattiatilaa, mikä tekee niistä ihanteellisen valinnan pienempiin tiloihin. Lisäksi ne voidaan asentaa juuri oikealle korkeudelle, jolloin valo kohdistuu täsmällisesti sinne, missä sitä tarvitaan.

Helsingin Holiday Inn Messukeskuksessa seinävaloja oli käytetty huoneessa monipuolisesti. Persoonalliset, hieman retrohenkiset valaisimet toivat huoneeseen mielenkiintoa ja toimivat katseenvangitsijoina, kun taas seinän ”puolipaneeliin” upotetut led-nauhat valaisivat huoneen pehmeästi illalla ja toivat sinne mukavan rauhoittavan tunnelman.

 

Designin osalta seinävalaisimet tarjoavat paljon vaihtoehtoja. Voit valita minimalistisen mallin, joka sulautuu seinään, tai näyttävän design-valaisimen, joka toimii katseenvangitsijana. Seinävalaisimissa on usein myös säädettävät varret tai kääntyvät päät, mikä lisää niiden käytännöllisyyttä. Kun olet hankkimassa seinävalaisinta, kiinnitä huomiota siihen, miten valaisimeen saadaan sähköt. Markkinoilla on malleja, jotka vaativat kiinteän sähköasennuksen, eli sinulla pitäisi olla seinässä valaisimelle sähköjohto valmiina. Lisäksi on malleja, joissa itsessään on sähköjohto, jonka voit kiinnittää pistorasiaan. Osassa valaisimista on nämä molemmat vaihtoehdot, joten ota tämä huomioon valaisinta valitessa.

 

Pöytä- ja lattiavalaisimet

Nämä valaisimet ovat monikäyttöisiä ja niitä käytetään usein luomaan tunnelmaa. Varsinkin iltaisin, moni meistä haluaa laittaa kattovalot pois päältä ja sytyttää pöytä- ja lattiavalaisimia, joista saadaan hieman hämyisämpi ja tunnelmallisempi valo. Tällainen pehmeä ja hieman hämärä valo rauhoittaa meitä ja valmistelee meitä nukkumaan. Usein pöytä- ja lattiavalaisimia käytetäänkin esimerkiksi olohuoneessa tai makuuhuoneessa, mutta niitä voi tarpeen mukaan sijoittaa myös käytäville ja muihin huoneisiin.

 

 

Lattia- ja pöytävalaisimien valinnassa kannattaa ensin miettiä, mihin tarkoitukseen valaisinta ollaan hankkimassa. Onko se tunnelmanluoja, vai tarvitaanko sillä tehokasta kohdevaloa? Vai tarvitsetko jopa molemmat? Osassa lattiavalaisimista on kaksi valonlähdettä; isompi valonlähde, josta saadaan luotua tunnelmallista hämyvaloa, sekä pienempi valonlähde, jonka voit suunnata siihen mihin valoa tarvitset, esimerkiksi lukiessasi tai käsitöitä tehdessäsi, saat valon suunnattua tarkasti. Useissa valaisimissa on säädettävä valontehokkuus, joka on tärkeää erityisesti, jos valaisinta käytetään monenlaisiin aktiviteetteihin, kuten lukemiseen ja TV:n katseluun. Joissakin malleissa on jopa kaukosäädin tai kosketusohjaus, joka tekee käytöstä entistä vaivattomampaa.

 

 

Materiaalivalinnoilla voi vaikuttaa valaisimen ulkonäköön ja tunnelmaan, jonka se luo. Esimerkiksi kangasvarjostimet luovat pehmeää ja lämmintä valoa, kun taas metalliset tai lasiset varjostimet antavat kirkkaamman ja suoraviivaisemman valon. Kiinnitä huomiota myös siihen, miten valaisin sopii muuhun sisustukseesi. Haluatko tehdä valaisimesta katseenvangitsijan, vai tulisiko sen sulautua muuhun sisustukseen? Koko on myös tärkeä tekijä. Lattiavalaisin voi olla näyttävä ja korkea, mutta pöytävalaisimen on sovittava pöydälle tai hyllylle, jolle se on tarkoitettu. Mittaa siis tila etukäteen ja valitse valaisin sen mukaan. Muista myös huomioida valaisimen jalka tai alusta. Sen on oltava tukeva ja vakaa, jotta valaisin pysyy paikallaan eikä kaadu helposti.

 

 

 

Smart-valaisimet eli älyvalaisimet

Älyvalaisimet ovat nousseet suureen suosioon viime vuosina, ja niitä on tullut markkinoille kohtuulliseen hintaan todella paljon. Niitä voidaan ohjata älypuhelimella ja ne mahdollistavat monimutkaisemmat valaistusratkaisut. Yksi älyvalaisimien suurimmista eduista on niiden joustavuus. Voit esimerkiksi ajastaa valot syttymään ja sammumaan tiettyinä aikoina, mikä on kätevää esimerkiksi lomamatkoilla tai arjen rutiineissa. Toinen etu on värisäädettävyys. Monet älyvalaisimet mahdollistavat valon värilämpötilan ja valonvoimakkuuden säätämisen, joten voit vaihtaa tunnelmaa lennosta. Haluatko valotehosteita leffankatseluun, tunnelmavaloa koti-iltaan tai kirkasta valoa työskentelyyn? Nämä kaikki onnistuvat älyvalaisimilla. Älyvalaisimet ovat usein myös yhteensopivia useiden älykotijärjestelmien kanssa, kuten Google Home ja Amazon Alexa. Tämä tarkoittaa, että voit ohjata valoja puhekomennoin tai integroida ne osaksi laajempaa älykotijärjestelmää. Tämä vaatii toki hieman teknistä osaamista, mutta useissa järjestelmissä on hyvät ohjatut asennusohjelmat, joiden avulla saat järjestelmät luotua.

Älyvalaistuksella saat luotua monenlaisia tunnelmia. Kuva lainattu: https://www.philips-hue.com/fi-fi/products/living-room-lighting

 

Tärkeää älyvalaisinten valitsemisessa on, että valitset yhden toimittajat mallit ja käytät joka puolella kotiasi tätä samaa järjestelmää. Näin saat kaikki valot helposti toimimaan yhdessä. Erilaisia toimittajia on useita, mutta yleisimpiä on varmasti Philips Hue, Nedis SmartLife ja Ikea Trådfri. Kannattaa tutustua huolella toimittajaan ja heidän järjestelmäänsä, koska osa näistä sisältää paljon muitakin älylaitteita, jolloin voit muodostaa kokonaisen älykodin. Järjestelmien automatisoinnissa ja helppokäyttöisyydessä on myös paljon eroja, joten valitse järjestelmä rauhassa ja teille sopivaksi. Käyttöönotto on yleensä helppoa. Useimmat älyvalaisimet toimivat langattomasti ja niiden asennus tapahtuu älypuhelimen sovelluksen kautta. Sovelluksessa voit myös luoda erilaisia valaistusskenaarioita eri tilanteisiin. Älyvalaisimet voivat olla kalliimpia kuin perinteiset valaisimet, joten budjetti kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi ne vaativat toimiakseen yleensä Wi-Fi-yhteyden, joten varmista, että kotisi verkkoyhteys on luotettava.

Älyvalojärjestelmillä saat luotua kotiisi yksilöllisiä ja käytännöllisiä valaistusratkaisuja. Järjestelmiä ohjataan puhelinsovelluksesta. Kuva lainattu: https://www.philips-hue.com/fi-fi

 

 

 

LED-VALOT

Olet varmasti huomannut, että LED-valot ovat nykypäivänä oikeastaan ainut vaihtoehto, mitä koteihin saa enää hankittua. Tämä ei mielestäni ole ollenkaan huono asia, koska LED-valot ovat todella energiatehokkaita ja niiden avulla saadaan luotua erilaisia valaistustunnelmia erittäin helposti. LED-valojen käyttöikä on myös pidempi kuin vanhojen hehku- tai halogeenivalojen. LED-valot eivät myöskään kuumu samalla tavalla, joten ne ovat myös turvallisempia. LED-valot ovat kuitenkin tuoneet tullessaan uudenlaisia termejä ja monen onkin vaikea ymmärtää, mikä näistä kaikista vaihtoehdoista olisi hyvä valita? Netti on pullollaan erilaisia neuvoja ja taulukoita, joista voit verrata itsellesi sopivaa valonlähdettä, mutta käydään läpi pari perusjuttua.

 

Mitä on Lumen?

Lumen on mittayksikkö, joka kuvaa valonlähteen tuottaman valon määrää. Se kertoo, kuinka kirkas valaisin on. Yleisesti ottaen, kodin yleisvalaistuksessa suositellaan käyttämään noin 800–1600 lumenin valaisimia. Useat meistä muistavat vielä, miten kirkas oli esimerkiksi 40 watin hehkulamppu ja se onkin hyvä lähtökohta lähteä tutustumaan LED-polttimoiden maailmaan.  Tässä on yksinkertainen taulukko, joka vertaa hehkulamppujen tehoa (watteina) niiden tuottamaan valovirtaan (lumeneina):

 

Huomioi, että nämä arvot ovat vain suuntaa-antavia ja voivat vaihdella eri valmistajien ja lampputyypin mukaan. LED-lampuissa ja energiansäästölampuissa valovirta saadaan aikaan huomattavasti pienemmällä teholla, joten ne ovat energiatehokkaampia vaihtoehtoja.

 

Mikä on Kelvin?

Kelvin (K) on mittayksikkö, joka kuvaa valon värisävyä. Lämpimän valon kelvin-luku on alhaisempi (noin 2700K–3000K), kun taas kylmän valon kelvin-luku on korkeampi (4000K–5000K). Kuva ja selite lainattu: https://www.lamppuexpress.com/tuotetietoja

 

  • 2700K = Erittäin lämmin valkoinen. Luo lämpimän ja kodikkaan alueen (koteihin)
  • 3000K = Lämmin valkoinen. Ei liian lämmin, eikä intensiivinen. Miellyttävä silmille (toimistoihin)
  • 4000K = Viileän valkoinen. Kirkkaanvalkoinen valo. Sopii hyvin työympäristöön. (varastoihin jne)
  • 6500K = Päivänvalo. Verrattavissa auringonvaloon. Sopii tiloihin, joissa kaiken tulee olla selkeästi näkyvillä (tehtaat)

 

 

Jos haluat lukea lisää polttimoista, niiden teknisistä ominaisuuksista ja mm. värintoistoarvoista (Ra), suosittelen tutustumaan esimerkiksi tähän artikkeliin: https://www.lamppuexpress.com/tuotetietoja

 

HYVÄ VALAISTUS KODISSA

Miten hyvä valaistus sitten luodaan kotiin? Mielestäni ihan tärkeintä valaistusta suunniteltaessa on tietää, missä tullaan tekemään mitäkin ja suunnitella valaistus sen mukaisesti. Tiloissa ja paikoissa, missä tehdään tarkkaa työtä, kuten työhuone, keittiö ja kodinhoitohuone, kannattaa valaistuksesta tehdä kirkas ja työskentelyä tukeva. Olohuoneessa ja lastenhuoneissa suosisin monipuolista valaistusta, joka mukautuu tilan erilaisiin touhuihin. Hyvä yleisvalo on toki ehdoton kaikissa tiloissa. Tämän lisäksi tulee jokaiseen huoneeseen sijoittaa myös valoja, jotka ovat joko säädettävissä tai valmiiksi himmeitä, jotta tilaan saadaan luotua tunnelmavaloa. Muista myös sijoittaa valaisimia mm. television ja tietokoneen läheisyyteen, koska vaikka näistä laitteista tulee kirkastavaloa, rasittaa pelkkä näytön valo silmiä todella paljon. Mutta kun sijoitat näiden läheisyyteen pehmeän tunnelmavalon, eivät silmät väsy niin paljoa.

Optimaalinen valaistus kodissa yhdistää myös eri lumen- ja kelvin-arvoja. Yleisvalaistuksessa suositellaan lämpimän valkoista valoa (2700K–3000K), joka luo kodikkaan tunnelman. Työskentelyvalaistuksessa voidaan käyttää kylmempää valoa (4000K–5000K), joka parantaa keskittymiskykyä. Jos haluat pienitehoisen tunnelma valon, voit valita esimerkiksi alle 2700 Kelviniä ja 200–400 Lumenia. Jos taas haluat monikäyttöisen valaisimen, suosittelen valitsemaan valaisimen, jossa valon lämpö- ja valotehoa voi säätää.

 

Miten valita oikea valaisin?

Tähän on vaikea antaa täydellistä yleisvastausta, mutta tässä muutamia vinkkejä:

 

  • Mieti ihan ensimmäisenä huoneen käyttötarkoitus sekä valaisimen vaatimukset. Mihin käyttöön valaisin on tulossa ja millaisia ominaisuuksia siinä täytyy olla.
  • Mittaa huone: Ennen kuin lähdet valaisinostoksille, mittaa huoneen koko. Muista mitata myös huoneen korkeus! Tämä auttaa sinua hahmottamaan, minkä kokoista valaisinta tarvitset.
  • Piirrä huoneesta edes karkea pohjakuva, johon sijoitat myös huonekalut tai ota huoneesta hyvät kuvat joka suunnasta, jossa näet miten kalusteet sijoittuvat tilaan ja missä kattopistokkeet sijaitsevat.
  • Mieti ja listaa jo etukäteen, minkä tyyppisiä valaisimia etsit, mitä materiaalia ne saisivat olla. Voit myös hahmotella valaisimen kokoa esimerkiksi mittanauhan kanssa, jolloin et tule ostaneeksi liian isoa tai liian pientä valaisinta.

 

 

 

Toivottavasti tämä blogikirjoitus on valaissut sinua valaistuksen maailmassa! Kuten huomaat, oikeanlaisella valaistuksella voit tehdä kodistasi paitsi kauniimman myös toimivamman. Jos valaistuksen suunnittelu tuntuu ylivoimaiselta tai aika ei yksinkertaisesti riitä, olen täällä auttamassa. Sisustuskorjaamo tarjoaa räätälöityjä sisustussuunnittelupalveluita, jotka tekevät kodistasi sekä viihtyisän että toimivan. Voit tutustua sisustussuunnittelupaketteihimme hintatietoineen täältä.

Sisustamisiin!

 

Paula

 

 

 

Kirjoittaja on kuopiolainen sisustusarkkitehti ja yrittäjä Paula Valta. Voit tutustua Paulaan tarkemmin täältä.

Sisustuskorjaamo toteuttaa sinulle ainutlaatuisen sisustussuunnitelman kotiin tai konttoriin.  Lisäksi toteutamme myyntistailauksia asuntomyynnin tueksi. Toimimme Kuopiosta koko maahan.

 

Uusi Kodin sisustusopas nyt ladattavissa!

Tutustu uuteen Kodin sisustusopas -oppaaseemme ja löydä avain unelmiesi kodin luomiseen! Tämä kattava opas tarjoaa sinulle kotiasiantuntijan vinkit, jotka auttavat sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan sisustuksen, joka heijastaa juuri sinun tyyliäsi ja tarpeitasi. Tilaa nyt ilmaiseksi ja aloita matkasi kohti viihtyisämpää kotia!