Valitse värikkään tapetin seuraksi värikäs maali

Pintamateriaalien valinta – panosta oikeisiin asioihin

22.02.2021

Kun kodin muutoksen haaveet ja toiveet on saatu tehtyä, on aika tarttua varsinaiseen suunnitteluun. Kaiva siis tyylikartta esille ja lähde valitsemaan pintamateriaaleja. Millaisia pintamateriaaleja olet moodboardiisi kerännyt? Millaista tunnelmaa tavoittelet? Onko värimaailma tumma ja tunnelmallinen, vai vaalea ja seesteinen? Vai kenties iloisen värikäs? Kun tiedät, mitä sävymaailmaa olet tavoittelemassa, täytyy sinun tarttua myös tarvelistaukseen ja miettiä, mitä vaatimuksia juuri teidän perheellä on pintamateriaalien suhteen. Tähän kannattaa panostaa aikaa, sillä pintamateriaalit ovat todella tärkeä osa sisustusta.

 

Itse tykkään aloittaa suunnittelun lattioiden valinnalla, koska se on yleensä kallein ja tärkein valinta koko kodissa. Lattia on myös kodin kuluvin osa, joten sen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Mitkä ovat juuri teidän perheen vaatimuksen lattian suhteen? Millaista kulutusta lattia saa osakseen? Mitä kaikkea sen pitää kestää ja kuinka kauan? Nämä kaikki kysymykset ohjaavat sinua lattiamateriaalin valinnassa. Kuulin kerran, kun eräs ihminen kertoi panostaneensa kodissaan kalliisiin tapetteihin, mutta lattiaksi oli valinnut ”vitosen laminaattia”. En oikein tiennyt itkisikö vai nauraisiko. Yhtään väheksymättä laminaattien hyviä ominaisuuksia, on niissä kuitenkin merkittäviä eroja ja ”vitosen laminaatti” on todennäköisesti syystäkin ”vitosen laminaattia”. Kun mietit, kuinka usein kävelet seinillä verrattuna lattiaan, ymmärrät varmasti, kumpiko näistä valinnoista on tärkeämpi. Olen kerran ollut  asentamassa halpaa laminaattia kaverini vuokra-asuntoon, ja sitä pahvista valmistettua höperöä ei saanut edes lattiaan ilman, että kulmista sekä keskeltä lankkua irtosi pinnasta paloja. Mitäs luulet sen kestäneen käytössä? Itse suosittelen aina, että lattiamateriaaliksi kannattaa valita paras mahdollinen vaihtoehto, mihin rahat vain riittävät, koska lattia on kodin kuluvin osa ja lattiaremontin teko on aika työlästä puuhaa sitten, kun kodissa jo asutaan. Erilaisia materiaaleja ja vaihtoehtoja ainakin nykyään riittää. On parkettia, laminaattia, vinyyliä lankkuna ja mattona, laattaa, korkkia…. noin muutamia mainitakseni. Kaikilla lattiamateriaaleilla on omat hyvät ja huonot puolensa, joten niihin tutustumiseen ja valintaan kannattaa käyttää aikaa.

 

Erilaisia lattiamateriaaleja
Erilaisia lattiamateriaaleja on todella paljon ja kaikissa väreissä. Kuvassa Designfloor vinyylilankkuja sekä parketteja Lapua Floorsilta.

 

Kattomateriaalin valitsen yleensä yhtä aikaa lattian kanssa. Usein kattomateriaaliksi valitaan joko valkoista MDF-paneelia tai valkoiseksi käsiteltyä puupaneelia. Tai valkoinen maali, mikäli katto on esimerkiksi betonia, kun useissa kerrostaloasunnoissa on. Valkoinen on edelleen ihan hyvä valinta kattoon, varsinkin jos kotisi on ”vanhahko” talo, jossa on melko matala kattokorkeus. Valkoinen väri avartaa huonetta ja heijastaa valoa niin, että huone tuntuu valoisammalta. Jos kattokorkeus on melko korkea, kannattaa kattomateriaaliksi harkita myös jotain väriä. Värit luovat korkeissa tiloissa huoneeseen tunnelmaa ja saavat kodin tuntumaan pehmeämmältä ja mukavalta. Kattomateriaaleissakin on nykyään todella hyvin valinnan varaa, joten tutustu myös näissä erilaisiin vaihtoehtoihin ennen lopullisen päätöksen tekoa.

 

Kattopaneeleissa riittää värivaihtoja. Kuvan puupaneelit ovat Siparilan malleja.

 

Lattia- ja kattomateriaalien valinnan jälkeen lähden yleensä suunnittelemaan seinäpintoja. Taas täytyy paneutua tyylikarttaan ja miettiä, millaista tunnelmaa ollaan tavoittelemassa ja millä se saavutetaan. Riittääkö maalatut seinät vai pitäisikö jossain käyttää tapettia tehostamassa tunnelmaa? Ja nyt en suinkaan tarkoita tehosteseinää, vaan koko huoneen yleistä tunnelmaa. Itse en koskaan ole ollut tehosteseinien suurin fani ja onneksi ne alkavat olemaan menneen vuosikymmenen juttuja. Varsinkin yhden seinän väri tai tapetti yhdistettynä valkoisiin seiniin on jo todella vanhanaikaista. Jos tahdot tuoda huoneeseen tunnelmaa, valitse materiaali, jota käytät sitten kaikilla seinillä. Mikäli jokin räväkkä väri mietityttää, valitse samasta väristä vaaleampi vaihtoehto ja käytä sitä kaikilla seinillä. Toki, jos haluat käyttää tosi räväkkää tapettia, voi sen asentaa yhdelle seinälle, mutta valitse sen kaveriksi muille seinille jotain muuta kuin valkoista. Sopiva sävy löytyy yleensä tapetista itsestään.

 

Valitse värikkään tapetin seuraksi värikäs maali
Yhdistä värikkääseen tapettiin värikkään seinät. Maalin sävyt kannattaa poimia tapetin sävyistä. Värikäs kukkatapetti Rusta, Tunne väri -värikartta Tikkurila.

 

Märkätilojen laattojen valinta on myös asia, johon kannattaa paneutua huolella. Kylpyhuone on keittiön lisäksi yksi kodin kalleimmista huoneista, joten harkitse materiaalit tarkkaan. Viime vuosina on näkynyt valitettavan paljon, että yhdistetään vain 20 x 30 valkoista seinälaattaa harmaaseen 10 x 10 lattialaattaan. Onhan yhdistelmä sinänsä ihan ok, mutta enpä juuri tylsempää yhdistelmää voisi keksiä. Jos haluat nykyaikaisen, mutta aikaa kestävän kylpyhuoneen, valitse kaikkiin laattoihin sama sävymaailma ja leikittele sitten vaikka ladonnalla tai erilaisilla pinnoilla. Useista laattasarjoista kun on saatava samassa sävyssä lattia-, seinä- ja tehostelaatat. Ja erilaisilla ladonnoilla saat halvastakin laatasta mielenkiintoisen. Myös saumalaastin väri voi olla jotain muuta kuin laattaan sopiva. Yhdistä vaikka valkoiseen seinälaattaan pinkki tai musta sauma. Näin saat edullisesti todella persoonallisen lopputuloksen.

 

Laattojen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja valita aikaa kestävät vaihtoehdot.
Laattojen valintaan kannattaa käyttää aikaa. Aikaa kestävän ratkaisun saat valitsemalla saman sävyisistä laatoista erilaisia pintoja.

 

Kokonaisuudessaan kodin pintamateriaalien valinta on melko työläs prosessi, joka vaatii kohtalaisen paljon aikaa ja tutustumista erilaisiin materiaaleihin. Älä siis kiirehdi valintojen kanssa ja muista pitää myös budjetistasi kiinni. Tässä vaiheessa remontti usein ryöpsähtää helposti yli budjetin ja sitten rahat ei riitäkään kaikkeen. Ole siis tarkkana siitä, mihin panostat ja minkä materiaalin voisit korvata hieman halvemmallakin. Jos kaipaat apua pintamateriaalien valintaan, on meidän Kodin kohennus™ -palvelu sinua varten. Tarkemman sisällys ja hintatiedot löydät täältä: https://sisustuskorjaamo.fi/service/kodin-kohennus/

 

Sisustamisiin!

Paula

Lataa tästä opas kodin sisustussuunnitteluun!

Ahdistaako tuleva remontti ja varsinkin sen suunnittelu? Et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle ja mitä kaikkea pitäisi huomioida? Unelmissa olisi kaunis ja toimiva koti, mutta miten se tehdään? Ei hätää! Lataa tästä meidän ilmainen opas, ja saat vinkit ja neuvot oman kotisi suunnitteluun!