Kodin tyylin valinta – miten onnistut?

15.02.2021

Miten valita omaan kotiin sopiva sisustustyyli, kun alat suunnittelemaan uuden kodin rakentamista tai vanhan remontoitia? Erilaisia sisustustyylejä ja vaihtoehtoja on niin paljon kuin jaksat kuvitella ja jotenkin sinun pitäisi saada valittua juuri se oma, sinulle sopiva tyyli. Valinta voi olla haastavaa, varsinkin jos et oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle. Seuraavaksi neuvon sinulle keinon, jolla saat luotua itsellesi visuaalisen ohjeen, jota seurata, kun sisustat kotiasi.

Kun olet suunnittelemassa kodin remonttia tai uuden rakentamista, kannattaa luoda itselle oma tyylikartta eli moodboard. Tyylikartan voit tehdä perinteisesti leikkaa-liimaa -menetelmällä vaikka isolle kartongille tai voit luoda sen esimerkiksi Pinterestiin. Valitse tyylikarttaasi materiaaleja, tekstiilejä, värejä ja sisustuskuvia, jotka miellyttävät sinua. Tyylikarttaan kannattaa aluksi valita vaikka hieman liikaa asioita, koska niitä on aina helpompi myöhemmin karsia ja yhdistellä. Kun käytät aikaa erilaisten sisustusratkaisujen ja värimaailmojen selaamiseen, alkaa oma tyyli ja mieltymys pikku hiljaa hahmottumaan ja valinnat selkiytymään. Tyylikartan teko kannattaa myös, vaikka oma tyylisi olisi hyvin selkeä. Tyylikartan avulla saat itsellesi visuaalisen ”ohjeen”, johon voit aina palata ja varmistella valintojesi sopivuutta valittuun tyyliin. Tyylikarttaa voit käyttää myös hyväksi silloin, kun haluat keskustella remontintekijän kanssa tulevasta lopputuloksesta. Kuvien avulla on helpompi keskustella ja kaikki ymmärtävät, mistä on kyse.

Oman kodin tyylin valintaa kannattaa lähestyä puhtaasti tunteella. Mikä sinusta tuntuu hyvälle? Mikä tuntuu sinusta kodikkaalle? Oletko vaaleiden vai tummien pintojen ystävä? Haluatko, että koti on seesteisen tyylikäs vai iloisen värikäs? Pidätkö perinteisestä tyylistä vai oletko modernin tyylin ystävä? Millaista tunnelmaa haluaisit kotiisi? Nämä kaikki ovat valintoja, joita sinun täytyy tehdä, kun lähdet valitsemaan kotisi tyyliä. Mieti myös, mistä pidät nykyisessä kodissa ja mitä haluaisit muuttaa. Selaile kuvia avoimella mielellä ja mieti, miten ne toimisivat kodissasi.

Me Sisustuskorjaamolla teemme aina asiakkaalle tyylikartan, kun alamme suunnittelemaan hänen kotiaan. Kartan avulla erilaisista asioista on helpompi keskustella, kun pystymme käyttämään kuvia sanojen tukena. Tyylikartta toimii myös meidän ohjenuorana erilaisissa valinnoissa ja helpottaa merkittävästi kokonaisuuden hallintaa ja valintojen tekoa. Alla pari esimerkkiä meidän asiakkaille keräämistä Pinterest tauluista.

 

Erään asiakkaan makumaailma oli hyvin vaalea, jota höystettiin mustalla. Heille harmaakin oli voimakas väri, joten kokonaisuus pidettiin hyvin vaaleana.

 

Toinen asiakas taas rakastaa värejä, eikä pelännyt voimakkaitakaan yhdistelmiä. Niimpä hänelle suunniteltiin hyvin värikäs kohde.

 

Mikäli sinua miellyttää useampi sisustustyyli, voi oman kodin tyylin valinnassa ottaa huomioon myös asuntosi tyylin. Asutko uudessa vai vanhassa talossa? Edustaako asumuksesi jotain tiettyä tyylisuuntaa, jota voisit myös sisustuksella kunnioittaa? Jos esimerkiksi asut vanhassa puutalossa, on tyylivalintasi todennäköisesti hieman erilainen kuin sillä, joka asuu uudessa kerrostaloasunnossa. Erilaisia tyylejä voi myös yhdistellä, jolloin saat sisustuksestasi varmasti persoonallisen ja juuri sinun näköisen.

 

Tyylikartan eli moodboardin luonti pähkinänkuoressa:

  • Valitse tapa, miten teet taulun; käytätkö Pinterestiä vai perinteistä leikkaa-liimaa -menetelmää.
  • Ala keräämään erilaisia kuvia tauluusi. Voit aluksi kerätä kuvia reilusti ja karsia sitten myöhemmin. Voit tietysti tehdä myös useita tauluja, jos sinun helpompi hallita tiloja erikseen. Tauluja voi lajitella esimerkiksi märkätilat – kuivat tilat lajittelulla tai huoneittain.
  • Kerää tauluun erilaisia pintamateriaaleja, värejä, kalusteita, tekstiilejä…. kaikkia kuvia, jotka herättävät sinussa jotain ajatuksia.
  • Tee taulu puhtaasti tunteella, joko tykkäät tai et.
  • Muista, että taulun ensisijainen tarkoitus on luoda kokonaisuudesta ”tunnelma” eli sinun ei tarvitse takertua vielä yksityiskohtiin.
  • Pidä hauskaa!

 

Muistathan myös, että sisusmaku yleensä muuttuu ajanmyötä ja se on ihan normaalia. Älä siis pelkää tehdä rohkeita valintoja. Jos mielesi kaipaa nyt tummia sävyjä ja kukkakuoseja, käytä niitä! Näin koti tuo sinulle hyvää mieltä ja saa sinut tuntemaan itsesi hyväksi. Kun mieli muuttuu, voit aina päivittää kotia myöhemmin, siihen hetkeen sopivaksi.

Sisustamisiin!

Paula

 

P.S. Mikäli kaipaat inspiraatiota Pinterest tauluihisi, käy tutustumassa meidän tauluihin täältä: www.pinterest.com/sisustuskorjaamo

Lataa tästä opas kodin sisustussuunnitteluun!

Ahdistaako tuleva remontti ja varsinkin sen suunnittelu? Et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle ja mitä kaikkea pitäisi huomioida? Unelmissa olisi kaunis ja toimiva koti, mutta miten se tehdään? Ei hätää! Lataa tästä meidän ilmainen opas, ja saat vinkit ja neuvot oman kotisi suunnitteluun!