Vertailetko sinäkin sikaa säkissä?

11.04.2021

Kun olet ostamassa sisustussuunnitelmaa, voi olla hieman hankala hahmottaa, mitä ihan oikeasti saat. Sisustussuunnitelmaahan ei tietenkään voi tutkia etukäteen ja voi olla hankala hahmottaa, mitä kaikkea suunnitelmaan lopulta kuuluu. Sisustussuunnittelijoiden ja sisustussuunnitelmien välillä voi olla isojakin eroja, joten prosessiin kannattaa käyttää aikaa. Keräsin sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla pystyt vertailemaan erilaisia tarjouksia.

 

Kun kodin remontointi tai uuden kodin rakentaminen on ajankohtaista, on hyvä käyttää apuna sisustussuunnittelijaa. Ammattilainen osaa auttaa sinua luomaan kodin, joka on suunniteltu teidän käytännön tarpeiden mukaan ja tuntuu myös visuaalisesti teistä kodikkaalta. Sisustussuunnittelijan valinta voi kuitenkin olla hankalaa ja varsinkin eri suunnittelijoiden tarjouksien vertailu tuottaa hankaluuksia. Äkkiä ajattelisi, että valitsee vain sen edullisimman, koska sitä kautta säästää rahaa, joka usein remontissa ja rakentaessa on tiukalla muutenkin. Mutta onko halpa aina se paras? Miten pystyt vertailemaan abstraktia asiaa, jota ei vielä ole olemassakaan?

Ensimmäinen vinkkini sisustussuunnittelijan vertailussa on tunne. Kun olet yhteydessä suunnittelijaan, soittelette ja tapaatte, mieti millainen tunne sinulle välittyy. Kuunteleeko suunnittelija sinun ajatuksiasi remontista ja teidän toiveistanne? Välittyykö sisustussuunnittelijasta ammattimainen kuva, osaako hän puhua selkokielellä oikeista asioista? Jos suunnittelija puhuu koko ajan ja käyttää ammattislangia, on hän varmasti pätevä suunnittelija, mutta auttaako se sinua ymmärtämään mitä ollaan tekemässä ja miksi? Jos et itse ole sisustus- tai remonttialalla työskentelevä, voi sinun olla hankala saada kaikista ammattitermeistä selvää. Ja kukapa meistä haluaisi näyttää tyhmyyttään ja kysyä, mitä nämä termit tarkoittavat. Siksi on tärkeää, että sisustussuunnittelija osaa asettua sinun asemaasi ja puhua sinulle niin, että ymmärrät. Lisäksi on tärkeää, että sinun ja suunnittelijan henkilökemiat kohtaavat. Kodin suunnittelu on niin henkilökohtainen prosessi, että mikäli henkilökemiat eivät välillänne kohtaa, ei suunnitelmasta tahdo tulla mitään. Sanonkin usein, että sisustussuunnittelijan valinta on vähän sama asia kuin kampaajan valinta. Joidenkin kanssa homma vain pelaa, toisten ei.

Kun sitten olet saanut tarjouksen useammalta sisustussuunnittelijalta ja alat vertailemaan tarjouksia, on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan asiaan. Tuntihinta on asia, jota helposti verrataan ensimmäisenä, mutta se ei välttämättä kerro tarjouksen sisällöstä vielä mitään. Lisäksi tuntihinta kaikilla ammatikseen sisustussuunnittelua tekevillä on lähestulkoon sama, joten tuntihinnan vertailulla ei juurikaan saavuteta mitään eroa. Tärkeää on vertailla sitä, mitä kaikkea tarjous pitää sisällään. Useimmat suunnittelijat laskevat suunnitelmista urakkahinnan, joka sisältää erilaisia asioita. Tässä on se vertailukohta, mihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota. Tarkista suunnittelijalta, montako erilaista vaihtoehtoa suunnittelija sinulle tarjoaa, ja kuinka monta korjauskierrosta tarjoukseen kuuluu. Meillä Sisustuskorjaamolla välipalaverissa esitellään asiakkaalle yleensä 2–3 erilaista vaihtoehtoa, joista lähdetään yhdessä miettimään, mikä vaihtoehto olisi asiakkaalle mieluisin. Aika usein vaihtoehtoja yhdistetään, eli toisesta ideasta otetaan joku juttu ja toisesta toinen. Välillä keksitään vielä joku uusi idea, jota sitten lähdetään työstämään. Meillä korjauskierrosten määrää ei ole rajattu, koska me haluamme, että sinä viihdyt kodissasi ja että suunnitelma vastaa sinun odotuksiasi ja toiveitasi. On kuitenkin todella harvinaista, että korjauskierroksia olisi meidän suunnitelmissa enempää kuin yksi, koska me panostamme jo heti alusta asti siihen, että tunnistamme sinun makusi ja teidän tarpeenne tulevan muutoksen suhteen.

Toinen tärkeä vertailukohta on kuvat. Osalla suunnittelijoista 3D-kuvat kuuluvat pakettiin, osalla eivät. Mikäli tarjouksesta ei käy asia ilmi, kysy tarkennusta tarjouksen antajalta. Meillä sisustussuunnitelmaan kuuluu aina kaikki tarvittavat 2D- ja 3D-kuvat sekä tietenkin pohjakuvat. Meillä ei kuvien määrää ole myöskään rajattua, koska toteutamme suunnitelmamme aina piirtämällä ne 3D-mallinnusohjelmalla. Näin voimme jo välivaiheissa näyttää sinulle, miltä erilaiset materiaalit tilassa näyttäisivät ja sitä kautta sinäkin saat käsityksen siitä, miltä muutos tulee näyttämään. Valmiiseen suunnitelmaan voimme laittaa niin monta kuvaa kuin tarve vaatii, sillä kuvien ulostuonti ohjelmasta ei tuota meille juurikaan lisätyötä. Miksi sitten teemme näin? Useat meidän asiakkaamme ovat kertoneet, että heidän on todella hankala hahmottaa asioita etukäteen, koska heiltä puuttuu kyky ”nähdä” ja kuvitella asioita mielessään. Siksi he alun perinkin halusivat palkata sisustussuunnittelijan avukseen. Kuvien avulla pääset siis näkemään tulevan muutoksen jo etukäteen ja näin ollen nähdä, vastaako suunnitelma sinun ajatustasi kodista.

Itse suunnitelmissa on myös suuria eroja. Minulla oli edellisessä työpaikassa onni päästä näkemään myös muiden suunnittelijoiden sisustussuunnitelmia ja huomasin, että niiden helppolukuisuudessa ja sisällössä on todella merkittäviä eroja. Välillä oli haastavaa itsekin saada selvää, mitä materiaalia oli suunniteltu ja mihin kohtaan, vaikka olen toiminut alalla jo kohta vuosikymmenen. Myös materiaalien kokonaishinta tuli valitettavan usein asiakkaalle yllätyksenä vasta silloin, kun he tulivat liikkeeseen tilaamaan niitä. Oli todella ikävä seurata asiakkaiden harmitusta siitä, että he ovat käyttäneet isojakin summia nimekkäiden suunnittelijoiden suunnitelmiin ja heillä ei todellisuudessa ollutkaan vara hankkia niitä materiaaleja, joita suunnittelija oli suositellut. Näistä opeista viisastuneina olen kehittänyt meidän sisustussuunnitelmamme niin helppolukuiseksi, että seitsemänvuotiaskin sen ymmärtää. Kirjoitamme aina suunnitelmamme niin, että siinä on perusteltu, miksi asioita on valittu ja miten ne vaikuttavat kokonaisuuteen. Kirjaamme myös kanssasi käydyt päätökset ja ajatukset, jotka vaikuttivat valintoihin. Meille on myös ehdottaman tärkeää, että asiakas tietää jo etukäteen, mitä kokonaisuus tulee maksamaan. Siksi meidän sisustussuunnitelmaamme kuuluu aina myös materiaalimenekkilaskelmat. Nämä kirjaamme huonekortteihin, jotka sisältävät myös aina työselosteet siitä, mitä tehdään ja mihin. Huonekorteista remontin tekijä pystyy helposti hahmottamaan, mitä mihinkäkin huoneeseen tehdään. Näin vältytään virheiltä myös toteutus vaiheessa.

Viimeinen ero, mitä sisustussuunnittelijoiden välillä on, on takuu. Meillä on kolme lupausta ja takuuta, jotka ovat voimassa jokaiselle meiltä palveluita ostaneelle. Ensinnäkin lupaamme, että sisustussuunnitelma on aina sinulle suunniteltu. Me uskomme, että jokainen koti on uniikki, joten emme suunnittele sinulle samanlaista kotia kuin naapurillesi. Toinen lupauksemme on, että olemme apunasi koko muutos- tai rakennusprojektin ajan. Silloin tällöin tulee tilanteita, että meidän valitsemaamme materiaalia ei olekaan enää saatavilla tai remontissa löytyy jotain yllättävää, jota ei olla voitu huomioida remontin alkaessa. Koska mekään ei mitään selvännäköitä olla, lupaamme olla selvittämässä ja ratkaisemassa nämä tilanteet kanssasi. Siksi voit huoletta ostaa sisustussuunnitelman meiltä jo hyvissä ajoin. Kolmas ja ainutlaatuisin takuumme on, että saat meiltä sata prosenttisesti rahat takaisin, jos et ole tyytyväinen meidän suunnitelmaamme. Me otamme suunnittelun ja asiakastyytyväisyyden niin vakavasti, että haluamme onnistua toteuttamaan juuri ne sinun toiveesi ja tarpeesi täyttävän sisustussuunnitelman. Jos emme jostain syystä tässä onnistu, maksamme rahasi takaisin.

Kuten ehkä huomaat, eroja sisustussuunnitelmien välillä on tosi paljon. Siksi myös hintahaitari eri tarjousten välillä vaihtelee todella paljon. Meillä jokainen suunnitelma sisältää nämä kaikki asiat aina ja siksi hintamme saattaa olla kalliimpi kuin kilpailijalla. Meiltä saat kuitenkin suunnitelman, jonka avulla varmasti onnistut ja suunnitelma on todellakin tehty uniikista juuri sinulle. Vertaa siis tarkasti saamiasi tarjouksia, äläkä osta sikaa säkissä.

 

Sisustamisiin!

Paula

 

P.S. Haluatko nähdä, miltä meidän sisustussuunnitelma näyttää? Täytä nimesi ja sähköpostisi tästä linkistä löytyvään tilauslomakkeeseen, niin lähetämme sinulle nähtäväksi meidän tekemän sisustussuunnitelman.

P.P.S. Mikäli tunnet, että et tarvitse kaikkea, mitä sisustussuunnitelmamme sisältää, kerrothan siitä meille. Jos esimerkiksi olet remonttialan ammattilainen tai sinulle suunnitellaan talopaketin materiaaleilla, et varmaan tarvitse menekkilaskelmia tai työselosteita. Otamme tietenkin jokaisen asiakkaan tarpeet yksilöllisesti huomioon ja teemme sinulle tarjouksen sen mukaan. Kysy siis tarjous ja muista kertoa erityistoiveistasi!

 

 

 

Kirjoittaja on kuopiolainen sisustusarkkitehti ja yrittäjä Sisustuskorjaamolta. Sisustuskorjaamo tarjoaa sinulle sisustussuunnittelua kodeista konttoreihin sekä myyntistailausta asuntosi myynnin tueksi. Toimimme Kuopiosta koko maahan.

Lataa tästä opas kodin sisustussuunnitteluun!

Ahdistaako tuleva remontti ja varsinkin sen suunnittelu? Et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle ja mitä kaikkea pitäisi huomioida? Unelmissa olisi kaunis ja toimiva koti, mutta miten se tehdään? Ei hätää! Lataa tästä meidän ilmainen opas, ja saat vinkit ja neuvot oman kotisi suunnitteluun!