Työpiste kuntoon

10.08.2021

Syksy tulee ja arki alkaa, yleensä viimeistään sitten kun koululaiset palaavat opintojensa pariin. Monessa perheessä alku kuu on mennyt metsästäen uutta reppua, penaalia, lenkkareita ja vaatteita. Mutta yksi asia, joka helposti unohtuu, on tarkistaa työpisteen toimivuus. Varsinkin koululaisten kohdalla on tärkeää varmistaa, että työpiste on sopiva, jotta keskittyminen opiskeluun ei häiriinny ainakaan huonon ergonomian tai valaistuksen suhteen. Ja onhan nuo hyvä olla kunnossa meillä vanhemmillakin, jotka enemmän tai vähemmän joudumme etätöitä tekemään. Listasimme muutaman vinkin, joiden avulla voit tarkistaa, onko työpiste hyvä.

 

  1. Missä työpiste sijaitsee?

Työrauhan vuoksi olisi hyvä, että työpiste olisi rauhallisessa paikassa. Koululaisella se voi olla omassa huoneessa, meillä aikuisilla työpiste on usein vierashuoneessa tai olohuoneessa. Sijoita työpiste, niin, että se sen ohi on mahdollisimman vähän kulkua, jolloin pystyt yleensä parhaiten keskittymään työntekoon.

Mikäli pöytää ei saa rauhalliseen paikkaan, mieti saako sitä rauhoitettua jotenkin muuten, esimerkiksi sermillä tms. Osa meistä pystyy myös työskentelemään niin, että selkä on asunnon ”kulkureittien” suuntaan, joka myös rauhoittaa visuaalista häiriötä. Tämä ei kuitenkaan sovi kaikille. Testaa ja kokeile, mikä miten sinä saat sijoitettua työpisteesi niin, että työskentely tuntuu luontevalta.

  1. Riittävä valaistus

Syksyn pimetessä silmät ovat kovilla, varsinkin hämärän aikaan lukiessa. Varmista, että työpisteellä on riittävä valaistus. Pöytä olisi hyvä sijoittaa esimerkiksi ikkunan eteen, jolloin siihen tulee luonnonvaloa. Mikäli mahdollista, sijoita työpisteen yläpuolelle kattovalaisin, joka tuo hyvän, tasaisen valon koko työpisteeseen. Myös hyvällä työpiste valolla saat lisättyä työskentely mukavuutta merkittävästi. Valitse valaisin, josta tulee tasainen, mielellään säädettävä, valo tai saat muuten säädettyä valaisimen asentoa tai valotehoa.

  1. Ergonomia

Ergonominen työpiste auttaa todella paljon jaksamaan pitkiäkin opiskelu- tai työpäiviä. Mieti, onko työpiste riittävä ja sopiiko siinä työskentelemään tai opiskelemaan ilman mahdotonta säätämistä? Ainakin koululaisilla on vielä yllättävän paljon kirjoja, vihkoja ja lisänä vielä tietokone, jotka kaikki vievät pöydältä tilaa. Kiinnitä siis huomiota työpöydän riittävän kokoon. Hyvä työtuoli tukee myös jaksamista ja vähentää mm. selänrasitusta. Työtuoleja on markkinoilla kaikissa mahdollisissa hintaluokissa ja vaikka minkälaisilla säätömahdollisuuksilla. Parhaat mahdollisen tuolin löydät vain testaamalla. Vaihtelua työasentoihin saat myös hankkimalla sähköpöydän ja muistamalla vielä käyttää sitä.

  1. Tee työpisteestä viihtyisä

Vaikka työnteko ja opiskelu ei aina ole hauskaa, voit yrittää lisätä motivaatiota tekemällä työpisteestä viihtyisän. Lisää pöydälle muutamia kauniita kuvia, kukkia, voimalauseita tai koristeita, jotka saavat sen tuntumaan viihtyisältä. Kaunis työpiste kutsuu viihtymään ja auttaa motivoitumaan työntekoon, silloinkin, kun motivaatio on hieman hukassa.

 

Jos tarvitset apua oman tai lapsesi työpisteen suunnitteluun, kysy meiltä lisää.

Sisustamisiin!

Paula

 

Kirjoittaja on kuopiolainen sisustusarkkitehti ja yrittäjä Sisustuskorjaamolta. Voit tutustua Paulaan tarkemmin täältä.

Sisustuskorjaamo toteuttaa sinulle ainutlaatuisen sisustussuunnitelman kotiin tai konttoriin.  Lisäksi toteutamme myyntistailauksia asuntomyynnin tueksi. Toimimme Kuopiosta koko maahan.

Uusi Kodin sisustusopas nyt ladattavissa!

Tutustu uuteen Kodin sisustusopas -oppaaseemme ja löydä avain unelmiesi kodin luomiseen! Tämä kattava opas tarjoaa sinulle kotiasiantuntijan vinkit, jotka auttavat sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan sisustuksen, joka heijastaa juuri sinun tyyliäsi ja tarpeitasi. Tilaa nyt ilmaiseksi ja aloita matkasi kohti viihtyisämpää kotia!