Blogisarja: Näin suunnittelet kodin – lattian valinta

20.02.2023

Erilaisia materiaaleja on kaupat pullollaan ja jokainen kehuu omaa tuotettaan maasta taivaisiin. Mutta miten valita omaan kotiin ja omaan elämään sopiva lattia? Tämän haasteen kanssa painivat monet muutkin, joten tässä sinulle pieni pintaraapaisu yleisimpiin materiaaleihin, joita kodeissa lattoissa käytetään. Materiaaleja on myös paljon muita, ja tässä kerrotut omaisuudet ovat yleistyksiä kustakin materiaalista. Suosittelen silti vielä tutustumaan sopivan oloiseen materiaaliin tarkemmin ja jututtamaan esimerkiksi asiantuntevaa myyjää, jotta saat tarkat tiedot juuri valitsemastasi tuotteesta.

 

Yksi kodin tärkeimmistä pinnoista on lattia. Se on yleensä kodin suurin pinta, joten sen vaikutus kodin toimivuuteen ja ulkonäköön on merkittävä. Lattia on myös kovimmalla kulutuksella kaikista pintamateriaaleista, olipa perhe muotosi mikä vain. Mutta jos sinulla on lapsia tai lemmikkejä, on lattian valinta vieläkin tärkeämpää. Sopivan lattiamateriaalin valinnalla voit merkittävästi helpottaa kodinhoitoa. Lattia on suuressa roolissa myös kodin tunnelman luonnissa. Suurena pintana se tuo kotiin niin paljon väriä, että lattian valintaan kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota myös visuaalisuuden näkökulmasta. Lattiamateriaaleja on maailmassa todella paljon ja viime vuosina markkinoille on tullut jos jonkinlaista tuotetta. Kun itse aloitin suunnittelijana reipas kymmenen vuotta sitten, lähes jokainen asiakas halusi laminaattia. Se oli se juttu silloin. Nykyään käytetään lähes poikkeuksetta joko vinyyliä tai parkettia, vaikka muitakin hyviä materiaaleja on olemassa. Käydään läpi muutamia yleisimpiä materiaaleja, joita asiakkailleni yleensä valitaan. Kerron muutamia niiden hyviä ja huonoja ominaisuuksia, jotta saat jo pienen käsityksen eri mahdollisuuksista lattiamateriaaliksi. Suosittelen silti aina tutustumaan tarkasti valitsemasi materiaalin ominaisuuksiin ja vertailemaan muutamia valmistajia keskenään, koska yleensä valmistajien välillä on eroja.

Itse suosittelen aina, että lattiamateriaaliksi kannattaa valita paras mahdollinen vaihtoehto, mihin rahat vain riittävät. Mutta miten valita sopiva lattiamateriaali? Tässä artikkelissa käyn läpi muutamia yleisimpiä lattiamateriaaleja ja niiden ominaisuuksia hyvässä ja huonossa. Lisäksi sinun pitäisi miettiä vähintään seuraavia asioita:

  • Mitkä ovat juuri teidän perheen vaatimuksen lattian suhteen?
    • Onko teillä lemmikkejä?
    • Pieniä lapsia?
    • Muuten kovaa kulutusta?
  • Millaista kulutusta lattia saa osakseen? Millaiseen tilaan sitä ollaan valitsemassa?
  • Mitä kaikkea lattian pitää kestää ja kuinka kauan?

 

Parketti

Parketti on hyvin klassinen ja arvostettu valinta lattiamateriaaliksi. Parketti on valmistettu aidosta puusta ja se tuo luonnollisuutta ja lämpöä kotiisi. Puu on jalan alla pehmeä materiaali ja se tuntuu usein lämpöiseltä. Luonnollisuutensa vuoksi parketti sopii usein hyvin myös allergiaperheisiin. Parketteja on aivan valtavan paljon erilaisia. Eroa on mm. pintamateriaaleissa, runkorakenteessa, kiinnitystavoissa sekä pintakäsittelyissä. Näistä kaikista kerroksista on kymmeniä ja kymmeniä erilaisia variantteja ja vaihtoehtoja, joten parketin valinnassa kannattaa olla tarkkana, jotta saat juuri sellaisen lattian, joka sopii juuri teidän tarpeisiin.

Yleisesti parketti koostuu kolmesta ristiinliimatusta kerroksesta: pohjaviilusta, runkorakenteesta sekä jalopuisesta pintamateriaalista eli pintaviilusta. Pintaviilun päälle tulee vielä lattiaa suojaava pintakäsittely. Ristiinliimaus vähentää lattian elämistä eli reagointia ilmankosteuteen. Laadukkaissa parketeissa on huomioitu suomen haastavat olosuhteet ilmankosteuden kanssa ja rakennettu parketin runkorakenne niin, että se reagoi ilmankosteuteen mahdollisimman vähän. Toki suurinosa parkettivalmistajista taitaa suositella ilmankosteuttajan käyttöä talvisin, jolla saadaan estettyä parketin elämistä. Yleensä tällaisissa kolmikerroksissa parketeissa on lukkoponttirakenne, eli parketin lankut kiinnitetään toisiinsa lukkopontilla. Osalla valmistajista pontit kiinnitetään vain toisiinsa, osa taas suosittelee vielä ponttien väliin asenettavaksi liimaa. Lukkoponttilattiat asennetaan yleisesti uiviksi, eli parkettia ei kiinnitetä pohjamateriaaliin, vaan se jää äänieristeen päälle ”kellumaan”.

 

Lukkoponttiparketti asennetaan ilman liimaa kelluvaksi pohjan päälle. Kuva lainattu Tarkettin sivuilta.

 

Alusmateriaaliin liimattavat parketit ovat yleensä joko täyspuuparketteja, eli koko lattia on yhtä ja samaa materiaalia, tai kyseessä on jokin erikoinen kuvioparketti. Täyspuuparketteja ovat mm. mosaikkiparketit, jotka ovat yleensä 8 mm paksua täyspuuta, lähes aina tammea. Kuvioparketeissa kaikki kuviot eivät mahdollista lukkoponttirakennetta, jolloin ne täytyy kiinnittää alusamateriaaliin liimamalla.

 

Klassinen mosaiikkiparketti on varmasti monelle tuttu varsinkin vanhemmista asunnoista. Täyspuisena lattiana sen suosio on jälleen nousussa, koska lattiaa voidaan hioa ja käsitellä uudelleen useita kertoja. Kuva lainattu Triofloorin sivulta.

 

Kuvassa on Timberwisen Designparketti Hexagon, joka on koostuu parketin paloista, joista saadaan luotua upeita kuvioita. Kuva lainattu Timberwisen sivulta.

 

Parkettien pintamateriaaleja on saatavilla useita erilaisia, mutta suomessa yleisin taitaa olla tammi. Lisäksi yleisiä ovat myös saarni, koivu, pähkinä ja lehtikuusi. Erilaisilla (puun)lajitelmilla sekä pintakäsittelyillä parkettiin saadaan tehtyä eri tunnelmia, värejä sekä viimeistelyjä. Myös lankun sauvojen määrä vaikuttaa merkittävästi lattian ulkonäköön. Sauvoilla tarkoitetaan sitä, montako palaa viilua on yhdessä lankussa rinnakkain. Yksi sauvaisessa parketissa pintakerros muodostuu vain yhdestä kokonaisesta viilusta. Tätä sanotaan myös lankkukuosiksi. Kaksi- ja kolmisauvaisissa parketeissa on nimiensä mukaisesti pinnassa kaksi tai kolme pintaviilua liimattuna rinnakkain. Vilkaise Tarkettin sivulta, mikä ero näillä visuaalisesti on: https://kuluttajamyynti-lattiat.tarkett.fi/fi_FI/node/sauvaparketit-1-sauvainen-2-sauvainen-vai-3-sauvainen-parketti-5707. Suosituin ja arvostetuin on ns. lankkukuosi eli yksisauvainen parketti, koska siinä puun kaunis syykuvio pääsee parhaiten esiin.

Lajitelmalla tarkoitetaan sitä, kuinka paljon puun luonnollista väri- ja kuviovaihtelua pinnassa on. Jokaisella valmistajalla on näistä hieman eroja, mutta yleisesti select-malli on aina hyvin tasalaatuinen ja vähäistä väri- ja kuviovaihtelua sisältäviä. Select on nimensä mukaisesti valikoitu, eli siinä ei ole niin paljoa oksankohtia, koloja tai värivaihteluita. Paljon vaihtelua on taas esimerkiksi rustik, vintage tai country mallistoissa. Niissä puun luonnolliset ”kauneusvirheet” näkyvät ja pinnasta tulee hyvin eläväinen.

Näiden lisäksi pinnoissa voi olla erilaisia harjauksia, viisteitä ja muita viimeistelyjä, jotka vaikuttavat parketin ulkonäköön. Esimerkiksi se, onko parketti lakattu, mattalakattu, öljyvahattu tai öljytty, vaikuttaa niin lattian ulkonäköön kuin sen kestävyyteenkin. Kysy aina valmistajalta suositus pintakäsittelystä juuri omaan kohteeseesi ja elämäntilanteeseesi.

 

Parketin hyvät ja huonot puolet:

+ Luonnollinen ja pehmeä materiaali, joka on miellyttävä jalan alla.

+ Paljon erilaisia vaihtoehtoja niin pintamateriaaleiksi kuin viimeistelyiksi.

+ Uudelleen hiottava, yleensä vähintään kerran, joka lisää lattian käyttöikää.

– Luonnonmateriaalina parketti elää ilmankosteuden mukaan, joka voi tehdä lattiaan koloja tai aiheuttaa jopa narinaa.

– Puu ei materiaalina kestä vettä, joten se ei ole ihanteellinen keittiöön tai eteiseen. Lattialle päätynyt vesi, kuten roiskahduksen täytyy kuivata heti.

– Puu ei materiaalina yleensä kestä kovia kolhuja, vaan pintaan voi tulla naarmuja ja koloja. Huomioi tämä varsinkin jos sinulla on pieniä lapsia tai isoja lemmikkejä, kuten iso koira.

 

Laminaatti

Laminaatti jakaa mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Osa pitää sitä kylmänä, keinotekoisena ja huonosti kestävänä, kun taas osa liputtaa laminaatin helppohoitoisuuden sekä nimenomaan kestävyyden puolesta. Mutta mistä tällaiset jakautuvat mielipiteen johtuvat? Itse luulen, että suurin osa negatiivisistä ajatuksista kumpuaa kokemuksista, jotka on aiheuttanut huonolaatuinen tuote. Itsellänikin on kokemusta ns. ”vitosen” laminaatista, jota ei saatu edes asennettua, kun se jo hajosi pinnasta sekä ponteista. Vesipisara pontissa aiheutti sen, että runkomateriaali lähti turpoamaan ja pilallahan se lattia oli. Toisaalta, meillä on kotona ollut kohta kymmenisen vuotta hyvälaatuinen laminaatti, joka on kestänyt erittäin hyvin kulutusta pienten lasten sekä koirien kanssa. Lattia on edelleen lähes uuden veroinen, eikä siinä ole muita jälkiä, kuin itse puottamani ruuvimeisselin jälki, joka terä edellä pudotessaan lohkaisi pinnasta pienen palasen. Meidän laminaattilattia on kestänyt todella hyvin myös muutamat koirien pissavahingot sekä lattialle roiskuneet ja unohtuneet vedet. Eli laminaateissakin on valtavasti eroja niiden ominaisuuksissa sekä kestävyydessä.

Laminaatti koostuu yleensä neljästä kerroksesta: pohjan vastavetolaminaatista, HDF-rungosta, kuviokerroksesta sekä kulutuspinnasta. HDF-runko on puristettu puukuitua, johon käytetään hyväksi harvennushakkuista syntyvää kuitupuuta sekä sahatavaran valmistuksessa syntyvää sahanpurua. Näin ollen laminaattilattiat ovat 80-82% puuta, joka tekee niistä ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja lattiamateriaaliksi. Osalla valmistajista on saatavilla vaihtoehtoja, joissa HDF-runko on vielä vesisuojattu, jolloin materiaalikestää kosteutta hyvin.

 

Laminaatin runkorakenne koostuu yleensä neljästä kerroksesta. Kuva lainattu K-Raudan sivulta.

 

Orient Occidentin Loc Floor Plus Aqua Protect -laminaatissa on kosteuskäsitelty runkolevy ja Aqua Protect-suojaus. Lattialle luvataan jopa 6 tunnin kosteusaltistuksen kesto. Kuva lainattu Orient Occidentin sivulta.

 

Laminaateissa ei ole aivan niin paljoa vaihtoehtoja kuin parketeissa. Lähinnä eroa on rakenteen kestävyydessä, lukkopontissa, kuosin väreissä sekä pienissä viimeistely eroissa. Myös joitakin eroja on siinä, onko askeläänieristys integroitu valmiiksi runkoon vai täytyykö tuotteen kanssa käyttää erillistä alusmateriaalia. Kuviokerros on laminaateissa valokuva aidosta puuviilusta, joka on tulostettu ohuelle kalvolle. Koska kyseessä on kuva, eikä aito puuviilu, on kuvio lähes poikkeuksetta yksisauvainen eli lankkukuosi. Osassa tuotteista pintaan on tehty pientä kuviointia, jolla jäljitellään puun syykuviointia ja näin saadaan pintaan aidon puun tuntua. Myös erilaisilla reunaviisteillä korostetaan yksittäisen laudan lankkumaisuutta. Kulutuspinta suojaa kuviokerrosta ja antaa lattialle sen kulutuksen keston.

 

Laminaatin hyvät ja huonot puolet:

+ Kestävä ja helppohoitoinen materiaali.

+ Hyvä kulutuksen kesto.

+ Helppo ja nopea asentaa.

+/- Yleensä edullisempi kuin parketti, mutta kiinnitä huomiota siihen, että halvalla ei saa hyvää. Ei varsinkaan lattiamateriaaleissa.

– Pinta on kovuutensa vuoksi aika kopiseva, eli koiran kynsien ja lelujen äänet kuuluvat siitä kovasti.

– Pinta on liukas eläinten tassuille sekä märillä jaloilla kulkiessa.

– Mikäli pinta menee rikki, ei sitä saa enää korjattua, jolloin runko pääsee altistumaan helposti kosteudelle.

 

 

Vinyyli / Vinyylikorkki

Vinyyli ja vinyylikorkki ovat materiaalina yleistyneet viime vuosina räjähdysmäisesti ja ne ovat nopeasti nousseet suosituimpien lattiamateriaalien joukkoon. Niiden suosio on helppo ymmärtää materiaalin hyvien ominaisuuksien takia. Mutta mitäs eroa näillä on? Eroja eri tuotteiden välillä on paljonkin ja uutena materiaalina ominaisuuksia kehitetään koko ajan. On siis tärkeää, että kiinnität erityistä huomiota siihen, minkä tuotteen kotiisi valitset.

Perinteisestä muovimatosta käytetään nykyisin nimikettä vinyylilattia ja ne ovat kehittyneetkin viime vuosina todella paljon. Perinteisen rullassa myytävän muovimaton rinnalle ovat tunneet erilaiset lankut, jotka on helpompi asentaa ja käsitellä kuin perinteinen mattona myytävä tuote. Vinyylilattiat ovat yleisesti kokonaisuudessaan PVC-muovia, joten se on täysin vedenkestävä materiaali. Siksi sitä voi asentaa esimerkiksi eteiseen ja keittiöön, jossa voi lattialle päätyä vettä. (Toki vesi täytyy kuivata pois, jotta se ei pääse rakenteisiin, mutta materiaali ei mene vedestä pilalle.) Vinyyli on materiaalina myös hiljainen ja se tuntuu jalan alla melko lämpimältä. Materiaalina vinyyli on myös ohutta, eli se soveltuu yleensä todella hyvin saneerauskohteisiin, joissa uusi lattia halutaan asentaa vanhan päälle. Ohuus ja PVC-rakenne tekevät materiaalista kuitenkin pehmeän ja se toistaa kaikki alusmateriaalin ”virheet” eli kuopat ja kohoumat helposti. Tämän takia alusmateriaalin täytyy olla suora ja tasainen. Perinteisen PVC-vinyylin rinnalle on viime aikoina markkinoille tullut myös kivikomposiittirunkoisia (SPC) materiaaleja, joiden ydin on kovaa kivikomposiittia. Tämä tekee tuotteesta jäykemmän ja helpommin käsiteltävän. Rungon jäykkyys myös mahdollistaa tällaisen tuotteet asentamisen esimerkiksi laattalattian päälle ilman, että laattojen saumat näkyvät lankun läpi. Uudet kivikomposiittirunkoiset tuotteet kestävät myös paremmin lämmönvaihteiluita, eikä niissä ilmene niin paljon esimerkiksi lämpölaajenemista.

Vinyylikorkki on vähän kuin laminaatin ja vinyylilankun hybridi. Vinyylikorkissa on HDF-runko, niin kuin laminaatissa, jonka päällä (ja joissakin malleissa myös alla) on korkkikerros. Näiden päällä on vinyylikerros. Korkki tuo lattialle lämpöä, koska se on luonnonmateriaalina hyvä lämmöneristin. Vinyylikorkki ei ole täysin vedenkestävä, koska HDF-runko on puupuristetta, joka reagoi kosteuteen. Suurin osa valmistajista on pyrkinyt panostamaan tuotteidensa pontteihin, tehden niistä mahdollisimman tiivitä, jolloin hetkeksi lattialle jäänyt vesi ei heti pääse tunkeutumaan tuotteen ponttiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikista materiaaleista suositellaan pyyhkimään / kuivamaan nesteet pois, koska osa nesteistä, kuten vaikkapa punaviini ja eläimen pissa, voi värjätä materiaaleja.

Vinyyleiden kuoseissa on vaihtoehtoja aivan laidasta laitaan. Markkinoilta löytyy erilaisia ja eri värisiä puukuoseja, jotka muistuttavat parketteja. Lisäksi on erilaisia laatoilta tai kivilattioilta näyttäviä malleja. Vaikka kyseessä on muovituote, on viime vuosina kuva- ja painotekniikka kehittynyt niin paljon, että laadukkaipia tuotteita on lattiassa vaikea erottuu esimerkiksi aidosta parketista.

 

Vinyylilankuissa on saatavilla paljon erilaisia kuoseja. Kuvassa Tarkettin laattalattiaa muistuttava malli. Kuva lainattu Tarkettin sivulta.

 

Vinyyliä pidetään hyvin kestävänä ja sitä suositellaankin usein lapsi- ja eläinperheisiin. Vinyyli ei ole mitenkään erityisen liukas, jolloin se on myös turvallinen materiaali. Toisaalta kaikki eivät pidä siitä, että materiaali on PVC:tä eli muovia. Huonolaatuisista tuotteista voi huoneilmaan tulla myös hajua tai päästöjä, joten kannattaa aina varmistua, että tuotteella on CE-merkintä, M1-merkintä ja se on 100% ftalaatiton.

 

Vinyylin ja vinyylikorkin hyvät ja huonot puolet:

+ Kohtalaisen edullinen.

+ Hyvä kulutuksen kesto ja loistava veden kesto.

+ Helppo hoitaa, kunhan poistat tahrat heti.

+ Hiljainen ja pehmeä materiaali

– Ohut materiaali vaatii suoran ja tasaisen pohjan.

– Pinta voi naarmuntua, jolloin jäljet erottuvat pinnasta todella helposti. Näitä voidaan kuitenkin paikata korjausvahoilla.

 

Keraaminen laatta

Laattoja on totuttu meillä Suomessa käyttämään lattiamateriaalina varsinkin pesu- ja kodinhoitotiloissa sekä eteisissä, mutta enemmissä määrin laattoja käytetään myös muissa tiloissa. Keittiössä laattalattia on jo hyvinkin yleinen ja olen törmännyt muutaman kerran laattalattioihin myös muissa kodin tiloissa, kuten olohuoneessa. Laatan hyviä ominaisuuksia ovat sen kestävyys sekä helppohoitoisuus. Huonoina ominaisuuksina taas pidetään kylmyyttä sekä kovuutta. En itse asentaisi lattialaattaa missään nimessä ilman lattialämmitystä, koska laatta materiaalina tuntuu aina luonnostaan kylmältä. Kovuutensa ansiosta laattalattia on todella kestävä ja pitkäikäinen ratkaisu, mutta esimerkiksi jalan alla se tuntuu todella kovalta. Lisäksi, mikäli lattialle tippuu jotain, on hyvin todennäköistä, että esine menee rikki. Toki laatatkin voivat mennä rikki, mikäli niille putoaa jotain terävää tai painavaa. Laatta pinta myös lisää tilan kaikuvuutta, koska kovana materiaalina ääni kimpoilee siitä joka puolelle. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää, että mikäli laatta valitaan esimerkiksi olohuoneeseen, kiinnitetään huomiota myös huoneeseen tuleviin tekstiileihin sekä huonekaluihin, joilla äänimaailmaa saadaan pehmennettyä. Lattialaatan asennus vaatii myös ammattitaitoa ja itse materiaalin hinnan lisäksi hintaa kertyy myös asennus- sekä sauma-aineista.

Laatta on yleisnimike kaikille keraamisille laatoille, mutta laatoissa ja niiden ominaisuuksissa on paljon eroja. Kaikki laatat valmistetaan polttamalla savesta. Laatat lajitellaan kaakeleihin, klikkeireihin sekä porcellanatoihin. Suurin ero on näiden laattojen kestävyydessä. Kaakeleita käytetään sisätilojen seinälaattoina, kuin taas klikkereitä ja porcellanattoja voidaan käyttää myös lattioissa. Porcellanato laatat sopivat myös vaativampiin olosuhteisiin, koska ne ovat ominaisuuksiltaan kaikista kestävimpiä.

 

Tällä hetkellä on trendinä käyttää saman sarjan laattoja kaikilla pinnoilla, mutta leikitellä eri kokoisilla laatoilla. Kuva lainattu Pukkilan sivulta.

 

Erilaisten pintakuosien ja värien kirjo laatoissa on valtava. On yksivärisiä, kivikuvioita, puukuoseja, marmorijäljitelmiä…. ja paljon ja paljon muita. Valinnan varaa siis riittää ja laatoilla saa tehtyä todella näyttäviä sisustusratkaisuja. Isot laattapinnat ovat viimevuosina nostaneet päätään ja nykyään aika tavallinen laattakoko on 60×60 cm, jota vielä muutamia vuosia sitten ei käytetty lähes missään. Markkinoille on tullut paljon myös todella suuria laattoja, joiden asennus vaatii jo erityisosaamista ja vankkaa kokemusta laatoittamisesta.

 

Keraamisen laatan hyvät ja huonot puolet:

+ Kestävä ja helppohoitoinen materiaali

+ Hyvä kulutuksen ja kosteuden kesto

+ Valikoimaa ja mahdollisuuksia on paljon

– Kova materiaali tekee tiloista helposti kaikuvia ja materiaali on jalan alla kova

– Hintava materiaali, joka useimmiten täytyy vielä asennuttaa ammattilaisella

 

 

Tässä listattuna nyt muutamia yleisimmistä materiaaleista, joita markkinoilla tällä hetkellä on. Eri materiaalit kehittyvät kuitenkin hurjaa vauhtia ja esimerkiksi erilaiset kovetetut puumateriaalit nostavat päätään koko ajan. Lisäksi eroja eri valmistajien välillä voi olla paljon, vaikka kyseessä olisi periaatteessa sama materiaali. Kannattaa siis olla tarkkana siinä, mitä ominaisuuksia omalta lattialta haluaa ja tutustua materiaaliin vielä kunnolla ennen sen hankintaa. Hyvää tietoa saa jututtamalla asiantuntevia myyjiä sekä tutkimalla valmistajien sivujen tarkasti.

Ensi kerralla sukelletaankin sitten seinämateriaalien kimppuun ja käydään niitä läpi hieman tarkemmin.

 

Sisustamisiin!

Paula

 

P.S. Jos haluat sukeltaa suunnittelun maailmaan jo aikaisemmin, lataa ilmainen Sisustajan pikaopas klikkaamalla kuvaa tuosta alta!

Jos kuvan linkki ei toimi, voit tilata oppaan myös tästä.

 

 

Uusi Kodin sisustusopas nyt ladattavissa!

Tutustu uuteen Kodin sisustusopas -oppaaseemme ja löydä avain unelmiesi kodin luomiseen! Tämä kattava opas tarjoaa sinulle kotiasiantuntijan vinkit, jotka auttavat sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan sisustuksen, joka heijastaa juuri sinun tyyliäsi ja tarpeitasi. Tilaa nyt ilmaiseksi ja aloita matkasi kohti viihtyisämpää kotia!